Иванчић на састанку Регионалне управљачке групе за контролу наоружања

09. мар 2022.
Помоћница министра спољних послова за безбедносну политику Дијана Иванчић обратила се данас учесницима годишњег састанка Регионалне управљачке групе за контролу малог и лаког наоружања, који се одржава у Београду.

Иванчић је рекла да су досадашњи пројекти Регионалне управљачке групе допринели јачању транспарентности, интензивирању регионалног дијалога и јачању институционалних и законодавних капацитета држава региона у борби против илегалне трговине, злоупотребе и шверца малог и лаког оружја на западном Балкану.

Посебан допринос томе дала је „Мапа пута”, усвојена 2018. године, као резултат француско-немачке иницијативе започете 2017. године, која је са осталим регионалним плановима интегрисана у Акциони план ЕУ за незакониту трговину ватреним оружјем 2020-2025. године.

Иванчић је истакла да је Србија од самог почетка снажно стала иза ове иницијативе и отворено исказала спремност да пружи своју пуну подршку у реализацији заједнички зацртаних циљева.

Указала је и на оцену да Србија постиже најбоље резултате када је реч о добровољно предатом и онеспособљеном оружју, као и по питању процедура, добре праксе и знања на пољу одговора полиције у спречавању употребе ватреног оружја у случајевима насиља у породици, што је изнето на Министарском састанку о спровођењу специфичних активности за ЈИЕ из Акционог плана ЕУ за незакониту трговину ватреним оружјем 2020-2025. године.

Како је навела, Србија остаје посвећена заједничком циљу и наставља са спровођењем свих обавеза које произлазе из регионалне „Мапе пута“ која остаје најважнији регионални документ и механизам за заједничку борбу против претњи, али и наше националне Стратегије контроле малог и лаког оружја за период 2019-2024. године.

Као и у многим другим областима, успешна борба против заједничких претњи је немогућа без регионалне сарадње, а одржани састанак, поред експертске подршке, представља и својеврсну платформу за регионалну размену мишљења у циљу боље и ефикасније контроле токова малог и лаког наоружања, а све то како би се обезбедило безбедније окружење у региону и Европи.

Иванчић је изразила уверење да данашњи састанак представља одличну прилику за интерактивну размену искуства у контроли стрељачког и лаког наоружања, информисање о предузетим корацима и будућим плановима, као и представљање актуелних пројеката, како на националном, тако и на регионалном нивоу.