Ivančić: Unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije

08. nov 2021.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić razgovarala je danas u Ministarstvu spoljnih poslova sa Natanielom Adlerom, vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD, koji predvodi američku delegaciju tokom Bilateralnih odbrambenih konsultacija između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ambasador Ivančić naglasila je da je dalje unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije.

Istakla je zadovoljstvo što do obnavljanja prakse održavanja Bilateralnih odbrambenih konsultacija dolazi u godini u kojoj obeležavamo 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i 15 godina uspešnog sprovođenja programa saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Naglasila je da je očuvanje mira i stabilnosti regiona i traženje rešenja za sva otvorena pitanja kroz dijalog prioritetni cilj Srbije, i zahvalila na kontinuiranoj podršci Vašingtona procesu evropskih integracija Srbije, procesu dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, kao i ekonomskom napretku Srbije i regiona.

Obostrano je ocenjeno da je, po obimu i sadržini, vojna saradnja jedna od najuspešnijih oblasti bilateralnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Razmenjena su mišljenja i o situaciji na Kosovu i Metohiji, partnerskoj saradnji Srbije i NATO, aktuelnim pitanjima regionalne saradnje, kao i širokom spektru geopolitičkih pitanja.

Razgovoru su prisustvovali i ambasador SAD u Republici Srbiji Entoni Godfri, general-major Stiven Stajvers, načelnik Združenog štaba Nacionalne garde Ohaja, kao i brigadni general Nikolas Đentile, zamenik direktora za partnerstva i bezbednosnu saradnju Evropske komande oružanih snaga SAD.