Ministar Dačić sa visokim komesarom Grandijem

09. okt 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas, na marginama 74. zasedanja Izvršnog komiteta programa viskog komesara UN za izbeglice, sa visokim komesarom Filipom Grandijem.

Ministar Dačić je zahvalio na konstruktivnoj saradnji i podršci Visokog komesarijata i izrazio nadu da će uspešna saradnja biti nastavljena i ubuduće.

Ukazao je na neophodnost nastavka saradnje i podrške UNHCR po pitanjima dugotrajnog zbrinjavanja raseljenih u Republici Srbiji, kako izbeglica iz BiH i Hrvatske, tako i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, kao i na pružanju zaštite svim kategorijama raseljenih.

Istakao je značaj dobre i uspešne saradnje sa UNHCR u realizaciji Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji i regionu, koji je okončan u junu ove godine.

Visoki komesar Grandi je izrazio zadovoljstvo zbog privođenja kraju Regionalnog stambenog programa, ocenivši ga kao veoma dobar primer saradnje na rešavanju dugotrajne izbegličke krize.

Istakao je da će UNHCR, kao i on lično, uložiti dodatne napore i nastaviti dobru saradnju sa Srbijom po pitanju unapređenja prava i položaja izbeglica, interno raseljenih lica i migranata na teritoriji Republike Srbije. 

Pohvalio je napore Srbije po pitanju pružanja nesebične podrške u zbrinjavanju izbeglica i migranata koja se kreću tzv. balkanskom rutom.

Grandi je izrazio spremnost za nastavak saradnje u pogledu traganja za iznalaženjem održivih rešenja za sva lica u raseljenju. 

Ministar Dačić je uputio poziv visokom komesaru Grandiju da poseti Srbiju.