Министар Дачић са високим комесаром Грандијем

09. окт 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас, на маргинама 74. заседања Извршног комитета програма виског комесара УН за избеглице, са високим комесаром Филипом Грандијем.

Министар Дачић је захвалио на конструктивној сарадњи и подршци Високог комесаријата и изразио наду да ће успешна сарадња бити настављена и убудуће.

Указао је на неопходност наставка сарадње и подршке УНХЦР по питањима дуготрајног збрињавања расељених у Републици Србији, како избеглица из БиХ и Хрватске, тако и интерно расељених лица са Косова и Метохије, као и на пружању заштите свим категоријама расељених.

Истакао је значај добре и успешне сарадње са УНХЦР у реализацији Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији и региону, који је окончан у јуну ове године.

Високи комесар Гранди је изразио задовољство због привођења крају Регионалног стамбеног програма, оценивши га као веома добар пример сарадње на решавању дуготрајне избегличке кризе.

Истакао је да ће УНХЦР, као и он лично, уложити додатне напоре и наставити добру сарадњу са Србијом по питању унапређења права и положаја избеглица, интерно расељених лица и миграната на територији Републике Србије. 

Похвалио је напоре Србије по питању пружања несебичне подршке у збрињавању избеглица и миграната која се крећу тзв. балканском рутом.

Гранди је изразио спремност за наставак сарадње у погледу трагања за изналажењем одрживих решења за сва лица у расељењу. 

Министар Дачић је упутио позив високом комесару Грандију да посети Србију.