Ministar Dačić učestvovao na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa

06. okt 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u Tirani na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa.

Obraćanje ministra Dačića prenosimo u celosti:

„Uvaženi ministre Hasani,

Poštovane kolege ministri,

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da Vas pozdravim i zahvalim na pozivu za učešće na ovom skupu. Želeo bih da čestitam Republici Albaniji i svom kolegi ministru Igliju Hasaniju na organizaciji ministarskog sastanka.

Srbija pridaje veliki značaj „Berlinskom procesu“, kao forumu koji doprinosi jačanju regionalne saradnje, pomirenju i podsticanju regionalnog razvoja, ali pre kao katalizatoru procesa evropskih integracija zapadnog Balkana, jer je punopravno članstvo u Evropskoj uniji naš ključni spoljnopolitički prioritet. U tom smislu je od značaja da pitanje proširenja ostane visoko na agendi Evropske unije.

Republika Srbija podržava koncept uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu. Njegovom primenom biće proširene mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu, što je od neposredne koristi za sve naše građane. Narodna skupština Republike Srbije je 28. aprila ove godine ratifikovala sva tri regionalna sporazuma potpisana na prethodnom Samitu u okviru „Berlinskog procesa“ u Berlinu, koji su u odnosu na našu zemlju stupili na snagu 21. juna 2023. godine.

U predstojećem periodu u okviru „Berlinskog procesa“ akcenat bi trebalo staviti na primenu do sada usvojenih mera, istovremeno uvažavajući i rezultate u unapređenju regionalne saradnje u okviru autohtonih regionalnih inicijativa. Republika Srbija će nastaviti da konstruktivno učestvuje u svim aktivnostima u okviru „Berlinskog procesa“ koje ubrzavaju naše evropske integracione procese i donose dobrobit regionu u celini.

Istovremeno, kao što smo 2019. godine sporazumno dogovorili ukidanje rominga u regionu, Evropska unija bi sada trebalo da pruži konkretan doprinos smanjivanju cena rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije. U tom smislu, pozdravljamo dogovorene mere, ali smo mišljenja da bi dinamika smanjivanja cena rominga mogla biti efektivnija.

Poštovane kolege,

Najbolji dokaz našeg opredeljenja za unapređenje regionalne saradnje je činjenica da je Srbija, zajedno sa Albanijom i Severnom Makedonijom, pre četiri godine pokrenula autohtonu regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“, inicijalno poznatu pod nazivom „Mini Šengen“. Odlučnost i brzina sa kojima smo pristupali saradnji u ovom formatu govori više od bilo kakvih reči.

Poštovane kolege,

Republika Srbija svoju energetsku bezbednost posmatra kao neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i ključni preduslov za nastavak ekonomskog razvoja. Nastojimo da obezbedimo kontinuitet snabdevanja energentima, ali delimo zabrinutost zbog aktuelnih geopolitičkih izazova koji ugrožavaju energetsku stabilnost. Srbija je vitalno zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja. Želimo da dalje razvijamo i modernizujemo naš energetski sektor i sarađujemo sa svim relevantnim činiocima na regionalnom i međunarodnom planu. Događaji u Ukrajini su uslovili da sa još većom pažnjom razmatramo sve projekte koji mogu da nam obezbede diversifikaciju energetskih izvora i stabilno snabdevanje energentima, pre svega prirodnim gasom, a naročito projekte u kojima Srbija nije krajnji korisnik, već zemlja kroz koju će se odvijati tranzit i biti gasno čvorište ka drugim zemljama u regionu.

Pozdravljamo paket podrške Evropske unije sektoru energetike za učesnice sa zapadnog Balkana koji je objavljen na Samitu Evropske unije i zapadnog Balkana, 6. decembra prošle godine u Tirani, vredan milijardu evra.

Poštovane kolege,

Republika Srbija najveći značaj pridaje miru i stabilnosti u našem regionu. Suštinski preduslov za to je uzdržavanje od bilo kakvih poteza koji mogu isprovocirati nove sukobe. Uveravam vas da Beograd ulaže maksimalne napore da izbegne zamku uplitanja u bilo kakve aktivnosti koje ne vode tom cilju, jer polazimo od toga da je od najveće važnosti očuvanje stabilnosti regiona.

Na kraju, želeo bih da vas uverim u čvrsto opredeljenje Beograda za razvoj regionalne saradnje i pružanje punog doprinosa miru i bezbednosti u našem okruženju.

Hvala Vam!“