Министар Дачић учествовао на министарском састанку у оквиру Берлинског процеса

06. окт 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић учествовао је данас у Тирани на састанку министара спољних послова у оквиру Берлинског процеса.

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

„Уважени министре Хасани,

Поштоване колеге министри,

Драги пријатељи,

Дозволите ми да Вас поздравим и захвалим на позиву за учешће на овом скупу. Желео бих да честитам Републици Албанији и свом колеги министру Иглију Хасанију на организацији министарског састанка.

Србија придаје велики значај „Берлинском процесу“, као форуму који доприноси јачању регионалне сарадње, помирењу и подстицању регионалног развоја, али пре као катализатору процеса европских интеграција западног Балкана, јер је пуноправно чланство у Европској унији наш кључни спољнополитички приоритет. У том смислу је од значаја да питање проширења остане високо на агенди Европске уније.

Република Србија подржава концепт успостављања Заједничког регионалног тржишта на западном Балкану. Његовом применом биће проширене могућности за унапређење економске сарадње у региону, што је од непосредне користи за све наше грађане. Народна скупштина Републике Србије је 28. априла ове године ратификовала сва три регионална споразума потписана на претходном Самиту у оквиру „Берлинског процеса“ у Берлину, који су у односу на нашу земљу ступили на снагу 21. јуна 2023. године.

У предстојећем периоду у оквиру „Берлинског процеса“ акценат би требало ставити на примену до сада усвојених мера, истовремено уважавајући и резултате у унапређењу регионалне сарадње у оквиру аутохтоних регионалних иницијатива. Република Србија ће наставити да конструктивно учествује у свим активностима у оквиру „Берлинског процеса“ које убрзавају наше европске интеграционе процесе и доносе добробит региону у целини.

Истовремено, као што смо 2019. године споразумно договорили укидање роминга у региону, Европска унија би сада требало да пружи конкретан допринос смањивању цена роминга између западног Балкана и Европске уније. У том смислу, поздрављамо договорене мере, али смо мишљења да би динамика смањивања цена роминга могла бити ефективнија.

Поштоване колеге,

Најбољи доказ нашег опредељења за унапређење регионалне сарадње је чињеница да је Србија, заједно са Албанијом и Северном Македонијом, пре четири године покренула аутохтону регионалну иницијативу „Отворени Балкан“, иницијално познату под називом „Мини Шенген“. Одлучност и брзина са којима смо приступали сарадњи у овом формату говори више од било каквих речи.

Поштоване колеге,

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и кључни предуслов за наставак економског развоја. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају енергетску стабилност. Србија је витално заинтересована за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања. Желимо да даље развијамо и модернизујемо наш енергетски сектор и сарађујемо са свим релевантним чиниоцима на регионалном и међународном плану. Догађаји у Украјини су условили да са још већом пажњом разматрамо све пројекте који могу да нам обезбеде диверсификацију енергетских извора и стабилно снабдевање енергентима, пре свега природним гасом, а нарочито пројекте у којима Србија није крајњи корисник, већ земља кроз коју ће се одвијати транзит и бити гасно чвориште ка другим земљама у региону.

Поздрављамо пакет подршке Европске уније сектору енергетике за учеснице са западног Балкана који је објављен на Самиту Европске уније и западног Балкана, 6. децембра прошле године у Тирани, вредан милијарду евра.

Поштоване колеге,

Република Србија највећи значај придаје миру и стабилности у нашем региону. Суштински предуслов за то је уздржавање од било каквих потеза који могу испровоцирати нове сукобе. Уверавам вас да Београд улаже максималне напоре да избегне замку уплитања у било какве активности које не воде том циљу, јер полазимо од тога да је од највеће важности очување стабилности региона.

На крају, желео бих да вас уверим у чврсто опредељење Београда за развој регионалне сарадње и пружање пуног доприноса миру и безбедности у нашем окружењу.

Хвала Вам!“