Ministar Selaković čestitao šefu kineske diplomatije 100. godišnjicu KPK

01. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković čestitao je ministru inostranih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiu 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine, istakavši da će uložiti lične napore u cilju daljeg razvoja srpsko-kineske saradnje.

„Prethodni vek u istoriji će ostati zabeležen kao vek izvanrednih uspeha Komunističke partije Kine, koja je pod mudrim rukovodstvom svojih lidera, kontinuiranim stremljenjem ka razvoju socijalizma sa kineskim karakteristikama, uzdigla Kinu od siromašne zemlje do druge ekonomske sile sveta, najmnogoljudnije nacije koja je iskorenila apsolutno siromaštvo, crpeći snagu iz patriotizma i jedinstva“, navodi se u čestitki ministra Selakovića.

Zasnivajući svoje delovanje na pravednim principima, boreći se za mir i ravnopravnost, Komunistička partija Kine je, prema rečima Selakovića, postala inspiracija za uspeh svih slobodarskih pokreta u svetu.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da će i u narednom veku Komunistička partija Kine nositi barjak uspeha i biti na frontu borbe za pravedne ideale, vodeći Kinu daljim putevima razvoja.

Selaković je naveo i da ga svaka poseta Kini impresionira na novi način i potvrđuje da je jedinstvo naroda najjača pokretačka snaga koja vodi ka skorom ostvarenju kineskog sna.

Ministar Selaković je izrazio uverenje da će, na linijama teorijske misli predsednika Narodne Republike Kine i generalnog sekretara KP Kine Si Đinpinga, Kina nastaviti da se osnažuje na dobrobit svih država sveta, zagovarajući poštovanje principa međunarodnog prava i Povelje UN i stati u još konkretniju podršku svih, a posebno zemalja u razvoju koje se bore sa velikim izazovima na svom putu razvoja.

„Svetla budućnost naših odnosa utrta je postignutim dogovorima i ličnim prijateljskim vezama predsednika naših država i istovremeno lidera vodećih političkih partija u dve zemlje“, poručio je Selaković.