Министар Селаковић честитао шефу кинеске дипломатије 100. годишњицу КПК

01. јул 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић честитао је министру иностраних послова Народне Републике Кине Ванг Јиу 100. годишњицу оснивања Комунистичке партије Кине, истакавши да ће уложити личне напоре у циљу даљег развоја српско-кинеске сарадње.

„Претходни век у историји ће остати забележен као век изванредних успеха Комунистичке партије Кине, која је под мудрим руководством својих лидера, континуираним стремљењем ка развоју социјализма са кинеским карактеристикама, уздигла Кину од сиромашне земље до друге економске силе света, најмногољудније нације која је искоренила апсолутно сиромаштво, црпећи снагу из патриотизма и јединства“, наводи се у честитки министра Селаковића.

Заснивајући своје деловање на праведним принципима, борећи се за мир и равноправност, Комунистичка партија Кине је, према речима Селаковића, постала инспирација за успех свих слободарских покрета у свету.

Шеф српске дипломатије је изразио уверење да ће и у наредном веку Комунистичка партија Кине носити барјак успеха и бити на фронту борбе за праведне идеале, водећи Кину даљим путевима развоја.

Селаковић је навео и да га свака посета Кини импресионира на нови начин и потврђује да је јединство народа најјача покретачка снага која води ка скором остварењу кинеског сна.

Министар Селаковић је изразио уверење да ће, на линијама теоријске мисли председника Народне Републике Кине и генералног секретара КП Кине Си Ђинпинга, Кина наставити да се оснажује на добробит свих држава света, заговарајући поштовање принципа међународног права и Повеље УН и стати у још конкретнију подршку свих, а посебно земаља у развоју које се боре са великим изазовима на свом путу развоја.

„Светла будућност наших односа утрта је постигнутим договорима и личним пријатељским везама председника наших држава и истовремено лидера водећих политичких партија у две земље“, поручио је Селаковић.