Ministar Selaković na otvaranju Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru

01. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas, zajedno sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, svečanom otvaranju Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru.

Selaković je prisutnima preneo srdačne pozdrave i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i naglasio da poruka predsednika nije samo u rečima, nego i u njegovoj politici u kojoj su odnosi Srbije sa Turskom veoma važni, kao što su nam i te kako važni odnosi sa našim komšijama, prijateljima, braćom i sestrama Bošnjacima.

Šef srpske diplomatije je rekao da se ove godine navršava 142 godine diplomatskih odnosa Srbije i Turske i da smo ponosni što upravo u ovo vreme naše dve države beleže najviši stepen odnosa koje odlikuje poverenje, prijateljstvo i uzajamna saradnja.

“Potpuno sam uveren da će budući rad Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru dati ozbiljan doprinos razvoju te saradnje, ali i značajan doprinos daljem ekonomskom razvoju svih opština ovog kraja”, poručio je ministar Selaković.

Naveo je da se nastoji da ekonomske uspehe Srbije i njen napredak na svakom koraku osete i naši sugrađani bošnjačke nacionalnosti.  

“Naša politika, politika razvoja kada je u pitanju i ovaj ovde region koji Bošnjaci zovu Sandžakom, a mi Srbi Raškom, ali svi ovde zajedno u slozi i miru živimo, jeste politika, ne praznih reči, nego konkretnih rezultata”, rekao je ministar Selaković.

Naglasio je da su odnosi Srbije i Turske obeleženi ozbiljnim ličnim odnosom, osećajem prijateljstva i poverenja dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

“Taj primer je odličan primer i svakom Srbinu i svakom Bošnjaku i Turčinu, jer i Srbija i Turska dele istu viziju mirnog i prosperitetnog Balkana”, naveo je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije govorio je i o značajnoj trgovinskoj razmeni Srbije i Turske, koja je prošle godine i u jeku pandemije virusa korona dostigla 1,32 milijardi evra, kao i o značajnim ulaganjima u izgradnju opšte bolnice i rekonstrukciju škole “Bratstvo” u Novom Pazaru, kao i u saobraćajnu infrastrukturu u ovom delu Srbije.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu preneo je srdačne pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i poručio da je danas istorijski dan, te da će otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru dodatno unaprediti veze i saradnju Srbije i Turske.

“Odnosi Srbije i Turske su dostigli najviši nivo u savremenoj istoriji i otvaranje Generalnog konzulata je samo jedan od rezultata tih dobrih odnosa”, rekao je ministar Čavušoglu i podsetio da su 2019. godine predsednici Srbije i Turske najavili njegovo otvaranje.

Naglasio je da ga raduje što će i Bosna i Hercegovina otvoriti svoj generalni konzulat u Novom Pazaru.

Na svečanosti je emitovano i video-obraćanje predsednika Erdogana, koji je rekao da svi svedoče da jaka emotivna povezanost utiče na odnose Turske i Srbije i poručio da će se i konzulat u Novom Pazaru odraziti na povezanost dve zemlje.

Prema njegovim rečima, balkanske narode očekuje prosperitetna budućnost ako budu delovali u duhu prijateljstva, solidarnosti i saradnje.