Министар Селаковић на отварању Генералног конзулата Турске у Новом Пазару

01. сеп 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас, заједно са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, свечаном отварању Генералног конзулата Републике Турске у Новом Пазару.

Селаковић је присутнима пренео срдачне поздраве и поруку председника Србије Александра Вучића и нагласио да порука председника није само у речима, него и у његовој политици у којој су односи Србије са Турском веома важни, као што су нам и те како важни односи са нашим комшијама, пријатељима, браћом и сестрама Бошњацима.

Шеф српске дипломатије је рекао да се ове године навршава 142 године дипломатских односа Србије и Турске и да смо поносни што управо у ово време наше две државе бележе највиши степен односа које одликује поверење, пријатељство и узајамна сарадња.

“Потпуно сам уверен да ће будући рад Генералног конзулата Турске у Новом Пазару дати озбиљан допринос развоју те сарадње, али и значајан допринос даљем економском развоју свих општина овог краја”, поручио је министар Селаковић.

Навео је да се настоји да економске успехе Србије и њен напредак на сваком кораку осете и наши суграђани бошњачке националности.  

“Наша политика, политика развоја када је у питању и овај овде регион који Бошњаци зову Санџаком, а ми Срби Рашком, али сви овде заједно у слози и миру живимо, јесте политика, не празних речи, него конкретних резултата”, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да су односи Србије и Турске обележени озбиљним личним односом, осећајем пријатељства и поверења двојице председника, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

“Тај пример је одличан пример и сваком Србину и сваком Бошњаку и Турчину, јер и Србија и Турска деле исту визију мирног и просперитетног Балкана”, навео је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије говорио је и о значајној трговинској размени Србије и Турске, која је прошле године и у јеку пандемије вируса корона достигла 1,32 милијарди евра, као и о значајним улагањима у изградњу опште болнице и реконструкцију школе “Братство” у Новом Пазару, као и у саобраћајну инфраструктуру у овом делу Србије.

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу пренео је срдачне поздраве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и поручио да је данас историјски дан, те да ће отварање Генералног конзулата у Новом Пазару додатно унапредити везе и сарадњу Србије и Турске.

“Односи Србије и Турске су достигли највиши ниво у савременој историји и отварање Генералног конзулата је само један од резултата тих добрих односа”, рекао је министар Чавушоглу и подсетио да су 2019. године председници Србије и Турске најавили његово отварање.

Нагласио је да га радује што ће и Босна и Херцеговина отворити свој генерални конзулат у Новом Пазару.

На свечаности је емитовано и видео-обраћање председника Ердогана, који је рекао да сви сведоче да јака емотивна повезаност утиче на односе Турске и Србије и поручио да ће се и конзулат у Новом Пазару одразити на повезаност две земље.

Према његовим речима, балканске народе очекује просперитетна будућност ако буду деловали у духу пријатељства, солидарности и сарадње.