Ministar Selaković razgovarao sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje

10. feb 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Ngemom Objangom Mangueom.

Ministar Selaković je istakao da dve države veže tradicionalno prijateljstvo, i da je dužnost novih generacija političara da to prijateljstvo obnavljaju i razvijaju.

Selaković je i ovom prilikom zahvalio državnom vrhu Ekvatorijalne Gvineje na tome što je ta zemlja na prošlogodišnjem skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu bila zastupljena na visokom nivou, što je, kako se ispostavilo, bila dragocena priprema za prvu bilateralnu posetu jednog šefa srpske diplomatije ovoj centralnoafričkoj zemlji.

Selaković je sagovornika, u čije nadležnosti između ostalog spada odbrambena i bezbednosna politika, upoznao sa kapacitetima srpske odbrambene industrije i pozicijama Srbije kao vojno neutralne zemlje.

Sa naše strane, kako je dodao, postoji zainteresovanost za unapređenje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti, vojnog obrazovanja, vojne medicine, ali i policijske saradnje.

Saradnja u oblasti odbrane i bezbednosti podrazumeva i razmenu i prenos iskustava kao i obuke vojnih i policijskih kadrova, a Srbija će, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, pružiti svaku moguću pomoć Ekvatorijalnoj Gvineji u borbi sa problemima sa kojima se suočava, među kojima je i piraterija, rekao je Selaković.

Dobri politički odnosi, posvećenost istim vrednostima, podrška Ekvatorijalne Gvineje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, jesu, prema rečima ministra, odličan osnov za jačanje bilateralne saradnje na svim nivoima.

Selaković je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog toga što je broj stipendija koje naša zemlja u okviru programa „Svet u Srbiji“ dodeljuje inostranim studentima udvostručen, i što imamo znatno više prijavljenih studenata iz Ekvatorijalne Gvineje.