Министар Селаковић разговарао са потпредседником Екваторијалне Гвинеје

10. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са потпредседником Екваторијалне Гвинеје Теодором Нгемом Објангом Мангуеом.

Министар Селаковић је истакао да две државе веже традиционално пријатељство, и да је дужност нових генерација политичара да то пријатељство обнављају и развијају.

Селаковић је и овом приликом захвалио државном врху Екваторијалне Гвинеје на томе што је та земља на прошлогодишњем скупу Покрета несврстаних у Београду била заступљена на високом нивоу, што је, како се испоставило, била драгоцена припрема за прву билатералну посету једног шефа српске дипломатије овој централноафричкој земљи.

Селаковић је саговорника, у чије надлежности између осталог спада одбрамбена и безбедносна политика, упознао са капацитетима српске одбрамбене индустрије и позицијама Србије као војно неутралне земље.

Са наше стране, како је додао, постоји заинтересованост за унапређење сарадње у области одбране и безбедности, војног образовања, војне медицине, али и полицијске сарадње.

Сарадња у области одбране и безбедности подразумева и размену и пренос искустава као и обуке војних и полицијских кадрова, а Србија ће, у складу са својим могућностима и капацитетима, пружити сваку могућу помоћ Екваторијалној Гвинеји у борби са проблемима са којима се суочава, међу којима је и пиратерија, рекао је Селаковић.

Добри политички односи, посвећеност истим вредностима, подршка Екваторијалне Гвинеје очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, јесу, према речима министра, одличан основ за јачање билатералне сарадње на свим нивоима.

Селаковић је, такође, изразио задовољство због тога што је број стипендија које наша земља у оквиру програма „Свет у Србији“ додељује иностраним студентима удвостручен, и што имамо знатно више пријављених студената из Екваторијалне Гвинеје.