Odnosi Srbije i Francuske odlični, složili se Dačić i Mondoloni

15. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa direktorom Direkcije za kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske Frederikom Mondolonijem.

U srdačnom razgovoru, šef srpske diplomatije je konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje odlični i da se konstantno kreću uzlaznom putanjom, a da njihov značajan segment čine i političke konsultacije dva ministarstva predviđene da se održe 16. decembra ove godine. Podvukao je značaj strateškog partnerstva dve zemlje za dalje unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa.

Direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske Frederik Mondoloni je, sa svoje strane, potvrdio izvrsne bilateralne odnose dve zemlje i istakao najznačajnije investicije i projekte francuskih kompanija - projekat beogradskog metroa, koncesija Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu od strane francuske kompanije Vinci Airports, projekat izgradnje postrojenja za preradu komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije u Vinči i dr.

Tokom susreta razmenjena su mišljenja i o budućoj dinamici političkog dijaloga dve zemlje, saradnji Srbije i Francuske u oblasti ekonomije i kulture, pitanju Kosova i Metohije, kao i o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Iskazana je spremnost da se nastavi saradnja i dalje jačanje dobrih odnosa dve zemlje u svim oblastima od obostranog interesa, kako bi se iskoristili svi postojeći potencijali.