Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u novijoj istoriji

02. sep 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Ministar Selaković je ocenio da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u novijoj istoriji, čemu je nesumnjivo doprineo dobar lični i profesionalni odnos dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. 

Sagovornici su izrazili uverenje da će predstojeća poseta predsednika Erdogana i planirano potpisivanje niza međudržavnih sporazuma dati dodatan podstrek razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Posebno zadovoljstvo ministri su izrazili zbog sve intenzivnije ekonomske saradnje Srbije i Turske, konstatujući da je u ovoj godini zabeležen značajan rast trgovinske razmene.  

Šef srpske diplomatije informisao je sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji, dodavši da Srbija računa na dalju podršku Turske u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine koji bi vodio kompromisu i obostrano prihvatljivom rešenju, i doprineo očuvanju regionalnog mira i stabilnosti.

Na sastanku je bilo reči i o drugim regionalnim tema i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.