Održane političke konsultacije između Srbije i Češke

30. jun 2021.
Političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Češke Republike održane su 28. i 29. juna 2021. u Beogradu. Češku delegaciju predvodio je pomoćnik ministra inostranih poslova zadužen za evropska pitanja Aleš Hmelarž, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodila načelnik Odeljenja za Evropu Milena Mitić.

U otvorenom i srdačnom razgovoru sagovornici su razmotrili pitanja iz domena bilateralne političke i ekonomske saradnje, procesa evropskih integracija Republike Srbije, multilateralne saradnje, kao i drugih oblasti od zajedničkog interesa.   

Konstatovano je da bliski i prijateljski odnosi između Srbije i Češke imaju dugu istorijsku tradiciju. Izraženo je obostrano zadovoljstvo što se između dve zemlje odvija intenzivan i kontinuiran politički dijalog na najvišem i visokom nivou, kao i da poseban doprinos predstavlja izuzetno uspešna zvanična poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Češkoj, realizovana u maju mesecu ove godine.

U razgovoru su razmenjena mišljenja i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u kontekstu oporavka od posledica pandemije Kovid-19 i potencijalima za jačanje bilateralnih ekonomskih i investicionih aktivnosti. Sa češke strane je naglašeno da su češki privrednici prepoznali potencijale za saradnju u oblasti ekonomije i ukazano na rastući interes kompanija iz Češke da nastave da ulažu u Srbiji.

Sagovornici su se složili sa ocenom da su bilateralni odnosi Srbije i Češke izuzetno dobri, uz konstataciju da uvek ima prostora za njihovo unapređenje kroz jače povezivanje u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja i turizma.

U razgovoru sa predstavnicima Sektora za Evropsku uniju, sa naše strane je preneta zahvalnost na kontinuiranoj podršci Češke Republike procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji kako kroz zalaganje u okviru EU, tako i u okviru Višegradske grupe.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Češke Aleš Hmelarž je preneo da će Češka i ubuduće nastaviti da podržava proces evropskih integracija Srbije, kao ključne zemlje u regionu i potvrdio da će proces proširenja EU biti jedan od prioriteta češkog predsedavanja Savetu EU u drugoj polovini 2022. godine.