Одржане политичке консултације између Србије и Чешке

30. јун 2021.
Политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Чешке Републике одржане су 28. и 29. јуна 2021. у Београду. Чешку делегацију предводио је помоћник министра иностраних послова задужен за европска питања Алеш Хмеларж, док је делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводила начелник Одељења за Европу Милена Митић.

У отвореном и срдачном разговору саговорници су размотрили питања из домена билатералне политичке и економске сарадње, процеса европских интеграција Републике Србије, мултилатералне сарадње, као и других области од заједничког интереса.   

Констатовано је да блиски и пријатељски односи између Србије и Чешке имају дугу историјску традицију. Изражено је обострано задовољство што се између две земље одвија интензиван и континуиран политички дијалог на највишем и високом нивоу, као и да посебан допринос представља изузетно успешна званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Чешкој, реализована у мају месецу ове године.

У разговору су размењена мишљења и о актуелној економској ситуацији у контексту опоравка од последица пандемије Ковид-19 и потенцијалима за јачање билатералних економских и инвестиционих активности. Са чешке стране је наглашено да су чешки привредници препознали потенцијале за сарадњу у области економије и указано на растући интерес компанија из Чешке да наставе да улажу у Србији.

Саговорници су се сложили са оценом да су билатерални односи Србије и Чешке изузетно добри, уз констатацију да увек има простора за њихово унапређење кроз јаче повезивање у областима економије, културе, образовања и туризма.

У разговору са представницима Сектора за Европску унију, са наше стране је пренета захвалност на континуираној подршци Чешке Републике процесу приступања Републике Србије Европској унији како кроз залагање у оквиру ЕУ, тако и у оквиру Вишеградске групе.

Помоћник министра иностраних послова Чешке Алеш Хмеларж је пренео да ће Чешка и убудуће наставити да подржава процес европских интеграција Србије, као кључне земље у региону и потврдио да ће процес проширења ЕУ бити један од приоритета чешког председавања Савету ЕУ у другој половини 2022. године.