Političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Kube

16. dec 2021.
Političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Kube održane su 16. decembra u Havani.

Delegaciju ministarstva spoljnih poslova Srbije predvodio je državni sekretar Nemanja Starović, dok je kubansku stranu zamenica ministra spoljnih poslova Anajansi Rodrigez Kameh.

Sagovornici su razmotrili stanje bilateralnih odnosa, saradnju dve zemlje na međunarodnom planu, ali i razgovarali o konkretnim mogućnostima unapređenja saradnje u oblastima poljoprivrede, medicine i kulture.

Starović je iskoristio priliku i upoznao kubansku stranu sa inicijativom "Otvoreni Balkan" i benefitima regionalne saradnje.  Upoznao je kubansku zamenicu ministra i sa ekonomskim uspesima Srbije u prethodnih nekoliko godina, kao i sa izvanrednim rezultatima koje je Srbija ostvarila u oblasti infrastrukture.

Takođe, razmenjene su informacije u vezi sa naporima i uspesima obe države po pitanju borbe tokom pandemije Kovid-19.

Tokom boravka na Kubi državni sekretar sastao se i potpredsednicom Nacionalne skupštine Ana Marijom Mari Maćadom, zamenikom ministra spoljnih poslova Marselinom Medinom Gonzales,  zamenicom ministra spoljne trgovine i stranih investicija Anom Terezitom Gonzales Fragom, predstavnicima Komunističke partije Kube, a održao je i predavanje polaznicima Višeg instituta za međunarodne odnose.

Takođe, potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma, koji će doprineti boljoj saradnji dve države u ovom polju.