Политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Кубе

16. дец 2021.
Политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Кубе одржане су 16. децембра у Хавани.

Делегацију министарства спољних послова Србије предводио је државни секретар Немања Старовић, док је кубанску страну заменица министра спољних послова Анајанси Родригез Камех.

Саговорници су размотрили стање билатералних односа, сарадњу две земље на међународном плану, али и разговарали о конкретним могућностима унапређења сарадње у областима пољопривреде, медицине и културе.

Старовић је искористио прилику и упознао кубанску страну са иницијативом "Отворени Балкан" и бенефитима регионалне сарадње.  Упознао је кубанску заменицу министра и са економским успесима Србије у претходних неколико година, као и са изванредним резултатима које је Србија остварила у области инфраструктуре.

Такође, размењене су информације у вези са напорима и успесима обе државе по питању борбе током пандемије Ковид-19.

Током боравка на Куби државни секретар састао се и потпредседницом Националне скупштине Ана Маријом Мари Маћадом, замеником министра спољних послова Марселинoм Медином Гонзалес,  заменицом министра спољне трговине и страних инвестиција Аном Терезитом Гонзалес Фрагом, представницима Комунистичке партије Кубе, а одржао је и предавање полазницима Вишег института за међународне односе.

Такође, потписан је и Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма, који ће допринети бољој сарадњи две државе у овом пољу.