Poštanska marka povodom 140 godina diplomatskih odnosa sa SAD

27. okt 2021.
Pošta Srbije predstavila je danas posebno izdanje poštanskih marki povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

Centralni motiv na poštanskoj marki je dvoglavi orao sa krilima koja simbolično predstavljaju zastave Srbije i SAD.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je na svečanosti u Muzeju PTT da je saradnja dve zemlje obeležena borbom za zajedničke vrednosti i da su dve zemlje u sukobima svetskih razmera stajale rame uz rame "na pravoj strani istorije''.

O tome, kako je rekao, slikovito govori akcija spašavanja američkih pilota u Pranjanima tokom operacije „Halijard“, koja je jedna najuspešnijih spasilačkih misija tokom Drugog svetskog rata.

Starović je kazao da o značaju veza dve zemlje govori i to što je 28. jula 1918. godina u čast palih srpskih boraca i civila u Prvom svetskom ratu bila podignuta srpska zastava na Beloj kući i drugim američkim institucijama po nalogu tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona.

„Razvoj dobrih odnosa sa SAD je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije“, podvukao je Starović i istakao značaj podrške Vašingtona punopravnom članstvu Srbije u EU, kao i kontinuirana podrška očuvanju mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Pozitivna dinamika saradnje Srbije i SAD dostiže nove nivoe i otvara niz novih mogućnosti“, kazao je Starović i izrazio je spremnost da zajedno gradimo svestranu saradnju sa SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i interesima dveju zemalja.

Na promociji filatelističkog izdanja u Muzeju PTT, ambasadoru SAD u Beogradu Entoni Godrfiju uručena je luksuzna filatelistička edicija kao specijalan poklon za američkog predsednika Džozefa Bajdena i za potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

Ambasador Godfri je zahvalio na originalnom obeležavanju jubileja i pohvalio dizajn marke koji, kako je rekao, slikovito predstavlja odnos i prijateljstvo dveju zemalja koji počiva na zajedničkim vrednostima i zajedničkoj viziji budućnosti.

„Naše partnerstvo traje 140 godina i odraz je rešenosti da se zajedno borimo sa najvećim izazovima. Naši odnosi danas su višestrani više nego nikad“, rekao je Godfri.

Poručio je da je put Srbije ka EU najvažniji zajednički cilj dve zemlje i dodao da su od 2001. godine SAD izdvojile više od 1,16 milijardi dolara pomoći Srbiji, od čega 40 miliona dolara u 2020.godini.

Trgovinska i ekonomska saradnja je u središtu odnosa dve zemlje od samog početka, a američke firme su investirale oko četiri milijarda evra i zapošljavaju više od 20.000 ljudi u različitim granama privrede.

„Jake poslovne veze prate i kontakti stvoreni kroz razmenu u sferi obrazovanja“, rekao je Godfri.

U poslednjih 20 godina Ambasada SAD u Beogradu je omogućila boravak u Americi za više od 2400 građana Srbije.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da to preduzeće ostaje društveno odgovorna kompanija koja sprovodi politiku Vlade Srbije i predsednika Srbije sa jakom porukom da je, kako je istakao, Srbija prijateljska zemlja i da ima mnogo prijatelja među kojima su i SAD.

Đorđević je kazao da je u odnosima dve zemlje bilo uspona i padova, ali da je padova bilo vrlo malo, a uspona mnogo ističući da je prijateljstvo dve zemlje ovekovečeno u žrtvama naših naroda u borbi za slobodu.

„Srbija i SAD su veliki prijatelji i danas, verujem da je ova poštanska marka jasna poruka da je Srbija prijatelj SAD. Naša zemlja sada oseća da postoji potpuno drugačiji odnos i podrška SAD evropskom putu Srbije i svemu što zajednicki radimo“, rekao je Đorđević i dodao da se Pošta Srbije specijalnom edicijom pridružuje obeležavanju značajnog jubileja.

Zvanični diplomatski i trgovinski odnosi Srbije i SAD su uspostavljeni 14. oktobra 1881. godine kada su Kneževina Srbija i SAD potpisale dva ugovora.

U istorijskom smislu, odnose dve zemlje karakteriše savezništvo u dva svetska rata, a kulturnu, naučnu i ekonomosku saradnju obeležili su velikani kao što su Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

Edicija poštanskih marki povodom godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa ukazuje na neke od vizuelnih asocijacija koje ptedstavljaju ideale i vrednosti koje dele Srbija i SAD.