Поштанска марка поводом 140 година дипломатских односа са САД

27. окт 2021.
Пошта Србије представила је данас посебно издање поштанских марки поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД.

Централни мотив на поштанској марки је двоглави орао са крилима која симболично представљају заставе Србије и САД.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић поручио је на свечаности у Музеју ПТТ да је сарадња две земље обележена борбом за заједничке вредности и да су две земље у сукобима светских размера стајале раме уз раме "на правој страни историје''.

О томе, како је рекао, сликовито говори акција спашавања америчких пилота у Прањанима током операције „Халијард“, која је једна најуспешнијих спасилачких мисија током Другог светског рата.

Старовић је казао да о значају веза две земље говори и то што је 28. јула 1918. година у част палих српских бораца и цивила у Првом светском рату била подигнута српска застава на Белој кући и другим америчким институцијама по налогу тадашњег америчког председника Вудроа Вилсона.

„Развој добрих односа са САД је један од спољнополитичких приоритета Србије“, подвукао је Старовић и истакао значај подршке Вашингтона пуноправном чланству Србије у ЕУ, као и континуирана подршка очувању мира, стабилности и безбедности у региону Западног Балкана и нормализацији односа Београда и Приштине.

„Позитивна динамика сарадње Србије и САД достиже нове нивое и отвара низ нових могућности“, казао је Старовић и изразио је спремност да заједно градимо свестрану сарадњу са САД засновану на заједничким вредностима и интересима двеју земаља.

На промоцији филателистичког издања у Музеју ПТТ, амбасадору САД у Београду Ентони Годрфију уручена је луксузна филателистичка едиција као специјалан поклон за америчког председника Џозефа Бајдена и за потпредседницу САД Камалу Харис.

Амбасадор Годфри је захвалио на оригиналном обележавању јубилеја и похвалио дизајн марке који, како је рекао, сликовито представља однос и пријатељство двеју земаља који почива на заједничким вредностима и заједничкој визији будућности.

„Наше партнерство траје 140 година и одраз је решености да се заједно боримо са највећим изазовима. Наши односи данас су вишестрани више него никад“, рекао је Годфри.

Поручио је да је пут Србије ка ЕУ најважнији заједнички циљ две земље и додао да су од 2001. године САД издвојиле више од 1,16 милијарди долара помоћи Србији, од чега 40 милиона долара у 2020.години.

Трговинска и економска сарадња је у средишту односа две земље од самог почетка, а америчке фирме су инвестирале око четири милијарда евра и запошљавају више од 20.000 људи у различитим гранама привреде.

„Јаке пословне везе прате и контакти створени кроз размену у сфери образовања“, рекао је Годфри.

У последњих 20 година Амбасада САД у Београду је омогућила боравак у Америци за више од 2400 грађана Србије.

В.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић рекао је да то предузеће остаје друштвено одговорна компанија која спроводи политику Владе Србије и председника Србије са јаком поруком да је, како је истакао, Србија пријатељска земља и да има много пријатеља међу којима су и САД.

Ђорђевић је казао да је у односима две земље било успона и падова, али да је падова било врло мало, а успона много истичући да је пријатељство две земље овековечено у жртвама наших народа у борби за слободу.

„Србија и САД су велики пријатељи и данас, верујем да је ова поштанска марка јасна порука да је Србија пријатељ САД. Наша земља сада осећа да постоји потпуно другачији однос и подршка САД европском путу Србије и свему што заједницки радимо“, рекао је Ђорђевић и додао да се Пошта Србије специјалном едицијом придружује обележавању значајног јубилеја.

Званични дипломатски и трговински односи Србије и САД су успостављени 14. октобра 1881. године када су Кнежевина Србија и САД потписале два уговора.

У историјском смислу, односе две земље карактерише савезништво у два светска рата, а културну, научну и економоску сарадњу обележили су великани као што су Михајло Пупин и Никола Тесла.

Едиција поштанских марки поводом годишњице успостављања дипломатских односа указује на неке од визуелних асоцијација које птедстављају идеале и вредности које деле Србија и САД.