Potpisan „Okvir saradnje UN za održivi razvoj sa Srbijom 2021-2025“

04. feb 2022.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob potpisali su danas „Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj sa Republikom Srbijom 2021-2025“.

Selaković je  poručio da je Srbija pouzdan i kredibilan partner Ujedinjenim nacijama, kao i da je uveren da će se konstruktivna i dinamična saradnja Vlade Srbije i čitavog Tima UN nastaviti i u narednom periodu.

„Dokument koji smo danas potpisali predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i podršku sistema UN usmerenu na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja naše zemlje“, rekao je ministar.

On je istakao da je ovaj dokument usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Srbije, procesom pristupnih pregovora sa EU i Agendom 2030.  

„Ekonomski rast, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, kao i borba protiv klimatskih promena – osnova su naše razvojne strategije“, kazao je ministar.

Ministar je rekao da je dokumentom je predviđeno da do 2025. godine, uz podršku UN i ostalih razvojnih partnera, Srbija postigne značajan napredak ka ostvarenju ključnih nacionalnih razvojnih prioriteta u brojnim oblastima za dobrobit svih naših građana.

Selaković je rekao da se potpisivanje ovog strateškog dokumenta dešava u trenutku kada se svet i dalje suočava sa pandemijom korona virusa, i da će Vlada Srbije kao posvećen i odgovoran partner pružiti punu podršku sprovođenju Okvira saradnje.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je poručila da je Okvir saradnje još jedan dokaz da je Vlada Srbije potpuno posvećena ciljevima održivog razvoja, Zelenoj agendi, borbi protiv klimatskih promena, odnosno, unapređenju kvaliteta života svih građana.

„U pristupnom procesu mi koristimo sve ono što je deo i političkog okvira EU, a EU je u svom političkom okviru definisala i ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030 UN kao deo svoje političke platforme“, rekla je Joksimović napomenuvši da je Srbija brzo i agilno pristupila ovom procesu .

Ona je dodala da je naša posvećenost ciljevima održivog razvoja ponajviše  iskazana 2019, kada je predsednik Vučić na Visokom političkom savetu Generalne skupštine UN u ime Srbije podneo dobrovoljni nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja i da je Srbija jedna od 47 država koja je podnela takav izveštaj.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da je Okvir saradnje rezultat intenzivnog procesa saradnje UN, Vlade Srbije i civilnog društva. Zahvalila je svim akterima koji su u vremenu pandemije nesebično radili na  pripremi ovog dokumenta.

Rekla je da su UN jedinstven partner i da je njihova vizija svet u kojem vlada harmonija, jednakost i ljubav među ljudima, ali i harmonija s okruženjem.

„Radujem se naš budućem radu za dobrobit naroda Srbije“, zaključila je Žakob.