Потписан „Оквир сарадње УН за одрживи развој са Србијом 2021-2025“

04. феб 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић и стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб потписали су данас „Оквир сарадње Уједињених нација за одрживи развој са Републиком Србијом 2021-2025“.

Селаковић је  поручио да је Србија поуздан и кредибилан партнер Уједињеним нацијама, као и да је уверен да ће се конструктивна и динамична сарадња Владе Србије и читавог Тима УН наставити и у наредном периоду.

„Документ који смо данас потписали представља свеобухватни основ за сарадњу и подршку система УН усмерену на подстицање и унапређење свеукупног економског, социјалног и еколошког развоја наше земље“, рекао је министар.

Он је истакао да је овај документ усклађен са националним развојним приоритетима Владе Србије, процесом приступних преговора са ЕУ и Агендом 2030.  

„Економски раст, владавина права, поштовање људских права, као и борба против климатских промена – основа су наше развојне стратегије“, казао је министар.

Министар је рекао да је документом је предвиђено да до 2025. године, уз подршку УН и осталих развојних партнера, Србија постигне значајан напредак ка остварењу кључних националних развојних приоритета у бројним областима за добробит свих наших грађана.

Селаковић је рекао да се потписивање овог стратешког документа дешава у тренутку када се свет и даље суочава са пандемијом корона вируса, и да ће Влада Србијe као посвећен и одговоран партнер пружити пуну подршку спровођењу Оквира сарадње.

Церемонији потписивања присуствовала је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која је поручила да је Оквир сарадње још један доказ да је Влада Србије потпуно посвећена циљевима одрживог развоја, Зеленој агенди, борби против климатских промена, односно, унапређењу квалитета живота свих грађана.

„У приступном процесу ми користимо све оно што је део и политичког оквира ЕУ, а ЕУ је у свом политичком оквиру дефинисала и циљеве одрживог развоја и Агенду 2030 УН као део своје политичке платформе“, рекла је Јоксимовић напоменувши да је Србија брзо и агилно приступила овом процесу .

Она је додала да је наша посвећеност циљевима одрживог развоја понајвише  исказана 2019, када је председник Вучић на Високом политичком савету Генералне скупштине УН у име Србије поднео добровољни национални извештај о циљевима одрживог развоја и да је Србија једна од 47 држава која је поднела такав извештај.

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб истакла је да је Оквир сарадње резултат интензивног процеса сарадње УН, Владе Србије и цивилног друштва. Захвалила је свим актерима који су у времену пандемије несебично радили на  припреми овог документа.

Рекла је да су УН јединствен партнер и да је њихова визија свет у којем влада хармонија, једнакост и љубав међу људима, али и хармонија с окружењем.

„Радујем се наш будућем раду за добробит народа Србије“, закључила је Жакоб.