PPV i MSP Dačić uputio čestitku povodom stupanja na dužnost šefu kineske diplomatije

30. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije uputio je danas čestitku novom ministru spoljnih poslova Narodne Republike Kine Ćin Gangu povodom imenovanja na ovu dužnost. U tekstu čestitke se navodi:

„Ekselencijo,

Povodom Vašeg imenovanja na dužnost ministra spoljnih poslova Narodne Republike Kine, upućujem Vam srdačne čestitke i najlepše želje za uspešno obavljanje ove odgovorne dužnosti. Uveren sam da će Narodna Republika Kina, sa Vama na čelu diplomatije, dalje jačati svoj ugled na međunarodnom planu i postizati nove uspehe u svim oblastima svog razvoja.

Biće mi izuzetna čast da zajedno sa Vama nastavim saradnju koju sam imao i sa Vašim prethodnikom, Vang Jiem, u daljem osnaživanju naših tradicionalno bliskih i neraskidivih veza,  saradnji u svim oblastima, još tešnjoj saradnji i povezivanju naša dva prijateljska naroda, kao i zajedničkom nastupu u očuvanju osnovnih principa međunarodnog prava i ključnih načela Povelje Ujedinjenih nacija, u trenutku ogromnih izazova sa kojima se suočavamo na globalnom planu.           

Koristim ovu priliku da još jednom ponovim čvrsto opredeljenje Republike Srbije za dalje obogaćivanje i razvoj svestrane saradnje sa Narodnom Republikom Kinom na osnovama sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva, kao i posredstvom mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i kineske inicijative „Pojas i put“, čemu sam spreman da, kao i do sada, nastavim da pružam snažan lični doprinos.

Visoko cenimo kontinuiranu podršku Narodne Republike Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije, odnosno nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. Uveravam Vas da će Republika Srbija i ubuduće nastaviti da pruža snažnu i doslednu podršku politici „jedne Kine” i principu ,,jedna zemlja - dva sistema“.

Iskreno se radujem našoj budućoj zajedničkoj saradnji, uz poziv da u najskorije vreme posetite Republiku Srbiju, kao i uz moju ličnu spremnost da u obostrano prihvatljivom terminu ponovo posetim Vašu predivnu zemlju, što bi mi bila posebna čast i zadovoljstvo.

U iščekivanju našeg što skorijeg susreta, primite, Vaša ekselencijo, još jednom moje srdačne čestitke i izraze mog visokog uvažavanja.

Ivica Dačić“