Predsednik Vučić primio akreditivna pisma četiri novoimenovana ambasadora

16. mar 2022.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Egipta, Libije, Republike Koreje i Alžira, poželevši im dobrodošlicu i uspešnu diplomatsku službu u našoj zemlji.

U razgovoru sa ambasadorom Etipta Baselom Salahom, predsednik je uputio pozdrave predsedniku El Sisiju, izrazivši nadu da će u bliskoj budućnosti egipatski predsednik posetiti našu zemlju. Takođe, zahvalio je na razumevanju koje Egipat pokazuje za pozicije Srbije kada je reč o pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić i ambasador Salah su istakli potrebu za oživljavanjem rada Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i za zaključivanjem niza sporazuma iz sfere privrede, poput sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi stvorili pravnu osnovu za jačanje saradnje. S tim u vezi su konstatovali da najveće mogućnosti postoje u oblasti poljoprivrede, turizma i zdravstva, mašinske industrije, građevine i drugih.

Predsednik Srbije je čestitao rukovodstvu i narodu Egipta na ostvarenim velikim razvojnim projektima - saobraćajnoj i energetskoj mreži, izgradnji novih gradova, kao i povećanju kapaciteta Slobodne zone Sueckog kanala.

Ambasador Salah je rekao da veruje da će predsednik El Sisi posetiti Srbiju, jer bi njegova poseta bila od najvećeg značaja za političke i ekonomske odnose dveju zemalja.

Prilikom razgovora sa ambasadorom Libije Mohamedom Galbunom, predsednik je sa zadovoljstvom izdvojio da se ambasador školovao i radio u Beogradu.

Predsednik Vučić je istakao da dve zemlje povezuje višedecenijsko prijateljstvo i da se zato u Srbiji s pažnjom prate događaji u Libiji, uz želju da tamo preovlada stabilnost, koja bi omogućila ekonomski razvoj. Vučić je dodao da možemo da radimo na uvećanju ekonomske razmene i saradnje u svim oblastima društvenog života.

Ambasador Galbun je rekao da mu je cilj da tokom ambasadorskog mandata odnose Srbije i Libije vrati na nekadašnji nivo i još više unapredi.

Novoizabranom ambasadoru Republike Koreje Li Đeungu predsednik Vučić je preneo pozdrave i čestitke upućene novom predsedniku Jun Sok-jolu, sa nadom da će u narednom periodu doći do razmene poseta na visokom nivou.

Predsednik Vučić je ambasadoru Liju poželeo uspešan rad u Beogradu, uz očekivanje da će svojim angažovanjem, uz podršku srpskih vlasti, podstaći intenziviranje političkog dijaloga i dalje jačanje ekonomskih veza dveju zemalja. Predsednik je konstatovao da smo u poslednje vreme značajno povećali privrednu saradnju i trgovinsku razmenu.

Ambasador Li je rekao da će nastaviti rad svojih prethodnika na promovisanju Srbije kao odlične destinacije za investicije korejskih kompanija, kao i ispunjenju cilja o udvostručavanju trgovinske razmene. Takođe je izrazio nameru da radi na tome da stanovnici Južne Koreje saznaju što više o Srbiji kao turističkom odredištu.

Konstatovano je da se sve više korejskih kompanija interesuje za uslove investiranja na srpskom tržištu, zahvaljujući i radu kancelarije Korejske agencije za promociju trgovine i izvoza.

Dvojica sagovornika su se saglasili da postoje velike mogućnosti i za saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture i sporta, kao i projektima "pametnih gradova", elektronske uprave i zaštite životne sredine. Oni su istakli značaj zajedničkog Informatičkog centra, koji od 2017. uspešno radi u Beogradu.

U razgovoru sa ambasadorom Alžira Fatahom Mahrazom, Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Alžira, kao i očekivanje da će bilateralna saradnja u različitim oblastima, a koja je trenutno ispod postojećih mogućnosti, dobiti na zamahu.

Ambasador Mahraz preneo je pozdrave i poziv predsednika Abdelmadžida Tebuna da predsednik Vučić učini zvaničnu posetu Alžiru.

Predsednik Vučić je istakao značaj koji je za srpsko-alžirske odnose imala poseta premijera Benabderahmana prošlog oktobra, prilikom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Predsednik Vučić i ambasador Mahraz su razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju bilateralnih odnosa. Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će uskoro biti potpisani novi sporazumi koji će omogućiti raznovrsniju saradnju, kao i da će biti aktiviran rad Mešovitog komiteta za saradnju.

Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Mahraz je rekao da Alžir, kao i Srbija, čuva svoju nezavisnost u odlučivanju.

Današnjoj ceremoniji predaje akreditivnih pisama novoimenovanih ambasadora prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

 

Foto: Tanjug