Председник Вучић примио акредитивна писма четири новоименована амбасадора

16. мар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора Египта, Либије, Републике Кореје и Алжира, пожелевши им добродошлицу и успешну дипломатску службу у нашој земљи.

У разговору са амбасадором Етипта Баселом Салахом, председник је упутио поздраве председнику Ел Сисију, изразивши наду да ће у блиској будућности египатски председник посетити нашу земљу. Такође, захвалио је на разумевању које Египат показује за позиције Србије када је реч о питању Косова и Метохије.

Председник Вучић и амбасадор Салах су истакли потребу за оживљавањем рада Мешовитог комитета за економску сарадњу, као и за закључивањем низа споразума из сфере привреде, попут споразума о слободној трговини, који би створили правну основу за јачање сарадње. С тим у вези су констатовали да највеће могућности постоје у области пољопривреде, туризма и здравства, машинске индустрије, грађевине и других.

Председник Србије је честитао руководству и народу Египта на оствареним великим развојним пројектима - саобраћајној и енергетској мрежи, изградњи нових градова, као и повећању капацитета Слободне зоне Суецког канала.

Амбасадор Салах је рекао да верује да ће председник Ел Сиси посетити Србију, јер би његова посета била од највећег значаја за политичке и економске односе двеју земаља.

Приликом разговора са амбасадором Либије Мохамедом Галбуном, председник је са задовољством издвојио да се амбасадор школовао и радио у Београду.

Председник Вучић је истакао да две земље повезује вишедеценијско пријатељство и да се зато у Србији с пажњом прате догађаји у Либији, уз жељу да тамо преовлада стабилност, која би омогућила економски развој. Вучић је додао да можемо да радимо на увећању економске размене и сарадње у свим областима друштвеног живота.

Амбасадор Галбун је рекао да му је циљ да током амбасадорског мандата односе Србије и Либије врати на некадашњи ниво и још више унапреди.

Новоизабраном амбасадору Републике Кореје Ли Ђеунгу председник Вучић је пренео поздраве и честитке упућене новом председнику Јун Сок-јолу, са надом да ће у наредном периоду доћи до размене посета на високом нивоу.

Председник Вучић је амбасадору Лију пожелео успешан рад у Београду, уз очекивање да ће својим ангажовањем, уз подршку српских власти, подстаћи интензивирање политичког дијалога и даље јачање економских веза двеју земаља. Председник је констатовао да смо у последње време значајно повећали привредну сарадњу и трговинску размену.

Амбасадор Ли је рекао да ће наставити рад својих претходника на промовисању Србије као одличне дестинације за инвестиције корејских компанија, као и испуњењу циља о удвостручавању трговинске размене. Такође је изразио намеру да ради на томе да становници Јужне Кореје сазнају што више о Србији као туристичком одредишту.

Констатовано је да се све више корејских компанија интересује за услове инвестирања на српском тржишту, захваљујући и раду канцеларије Корејске агенције за промоцију трговине и извоза.

Двојица саговорника су се сагласили да постоје велике могућности и за сарадњу у другим областима, попут образовања, културе и спорта, као и пројектима "паметних градова", електронске управе и заштите животне средине. Они су истакли значај заједничког Информатичког центра, који од 2017. успешно ради у Београду.

У разговору са амбасадором Алжира Фатахом Махразом, Вучић је изразио задовољство традиционално пријатељским односима Србије и Алжира, као и очекивање да ће билатерална сарадња у различитим областима, а која је тренутно испод постојећих могућности, добити на замаху.

Амбасадор Махраз пренео је поздраве и позив председника Абделмаџида Тебуна да председник Вучић учини званичну посету Алжиру.

Председник Вучић је истакао значај који је за српско-алжирске односе имала посета премијера Бенабдерахмана прошлог октобра, приликом обележавања 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду.

Председник Вучић и амбасадор Махраз су разговарали о бројним темама од заједничког интереса, укључујући даље кораке на развоју билатералних односа. Двојица саговорника су изразили очекивање да ће ускоро бити потписани нови споразуми који ће омогућити разноврснију сарадњу, као и да ће бити активиран рад Мешовитог комитета за сарадњу.

Председник Вучић је посебно захвалио на принципијелном ставу Алжира о поштовању међународног јавног права и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије у вези са непризнавањем самопроглашене независности тзв. Косова.

Амбасадор Махраз је рекао да Алжир, као и Србија, чува своју независност у одлучивању.

Данашњој церемонији предаје акредитивних писама новоименованих амбасадора присуствовао је и министар спољних послова Никола Селаковић.

 

Фото: Танјуг