Selaković: Jačati ekonomsku saradnju sa zemljama crnomorskog regiona

30. jun 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas na video-sastanku ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Govoreći o pandemiji korona virusa i izazovima koji predstoje, Selaković je na prvom mestu naglasio potrebu vraćanje ekonomija na nivo pre pandemije.

Ministar je poručio da naša zemlja veliki značaj pridaje unapređenju regionalne saradnje i da je spremna da dalje razvija ekonomske odnose sa svim državama regiona, posebno u oblasti trgovine, transporta i turizma.

Selaković je podvukao da je Srbija uspela da očuva pozitivnu privrednu klimu i da postiže izvanredne ekonomske uspehe.

„Prema rastu BDP-a od +1,7 odsto u prvom kvartalu 2021. godine, Srbija se nalazi na trećem mestu u Evropi, iza Luksemburga i Estonije.  Očekujemo da će rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine biti između 12 i 16 odsto, na čemu temeljimo pozitivne projekcije ukupnog privrednog rasta za 2021. godinu. Naše procene su da će rast na kraju godine iznositi 6,5 odsto, dok je procena MMF-a da će BDP-a biti u plusu od 6 procenata. U drugom kvartalu 2021. godine očekujemo najviši rast industrije od 19 odsto, građevinarstva od 38 i usluga od 17,7 odsto“, rekao je ministar.

Selaković je preneo i da je Vlada Srbije usvojila više paketa ekonomskih mera oporavka i podrške privredi u ukupnoj vrednosti od skoro 8 milijardi evra i posebno je izdvojio mere u turističkom sektoru, finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima, kao i pomoć sektoru saobraćaja.

Takođe, ministar je istakao da je Srbija uspela da tokom prvih pet meseci ove godine uveća direktne strane investicije za 12,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. godine. Dodao je da je Srbija završila nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, i posebno ukazao na značaj Koridora 10, koji će doprineti daljem poboljšanju i jačanju veza crnomorskog regiona sa ostatkom Evrope.

Na kraju svog izlaganja, šef srpske diplomatije zahvalio je dosadašnjem generalnom sekretaru BSEC Mihaelu Hristidesu na rukovođenju i čestitao na izboru Lazaru Komaneskuu. Takođe, zahvalio je predsedavajućoj Albaniji i poželeo uspešan mandat narednoj predsedavajućoj Gruziji.