Селаковић: Јачати економску сарадњу са земљама црноморског региона

30. јун 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на видео-састанку министара спољних послова Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ).

Говорећи о пандемији корона вируса и изазовима који предстоје, Селаковић је на првом месту нагласио потребу враћање економија на ниво пре пандемије.

Министар је поручио да наша земља велики значај придаје унапређењу регионалне сарадње и да је спремна да даље развија економске односе са свим државама региона, посебно у области трговине, транспорта и туризма.

Селаковић је подвукао да је Србија успела да очува позитивну привредну климу и да постиже изванредне економске успехе.

„Према расту БДП-а од +1,7 одсто у првом кварталу 2021. године, Србија се налази на трећем месту у Европи, иза Луксембурга и Естоније.  Очекујемо да ће раст БДП-а у другом кварталу ове године бити између 12 и 16 одсто, на чему темељимо позитивне пројекције укупног привредног раста за 2021. годину. Наше процене су да ће раст на крају године износити 6,5 одсто, док је процена ММФ-а да ће БДП-а бити у плусу од 6 процената. У другом кварталу 2021. године очекујемо највиши раст индустрије од 19 одсто, грађевинарства од 38 и услуга од 17,7 одсто“, рекао је министар.

Селаковић је пренео и да је Влада Србије усвојила више пакета економских мера опоравка и подршке привреди у укупној вредности од скоро 8 милијарди евра и посебно је издвојио мере у туристичком сектору, финансијску помоћ малим и средњим предузећима, као и помоћ сектору саобраћаја.

Такође, министар је истакао да је Србија успела да током првих пет месеци ове године увећа директне стране инвестиције за 12,7 одсто у поређењу са истим периодом 2020. године. Додао је да је Србија завршила неколико великих инфраструктурних пројеката, и посебно указао на значај Коридора 10, који ће допринети даљем побољшању и јачању веза црноморског региона са остатком Европе.

На крају свог излагања, шеф српске дипломатије захвалио је досадашњем генералном секретару БСЕЦ Михаелу Христидесу на руковођењу и честитао на избору Лазару Команескуу. Такође, захвалио је председавајућој Албанији и пожелео успешан мандат наредној председавајућој Грузији.