Selaković obišao Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru

29. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, drugog dana posete Slovakoj, posetio je Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru, gde je položio vence.

Ministar Selaković je rekao da je Veliki Međer bio prvi logor Austrougarske carevine organizovan za prihvat ratnih zarobljenika sa Balkanskog fronta. Kazao je da su prvi Srbi dovedeni u novembru 1914. godine, da ih je prošlo 20.000, i da je u Velikom Međeru svoj život ostavilo više od 6.000 srpskih vojnika.

Selaković je istakao da se, zahvaljujući dobroj saradnji Opštine Veliki Međer, Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Vlade Vojvodine, ovo groblje iz godine u godinu obnavlja.

„Ovde imate sačuvan veliki broj imena i prezimena naših vojnika koji su stradali, i to je velika razlika u odnosu na druga stratišta“, rekao je ministar i ukazao da su prethodne godine urađene ploče sa imenima stradalih i to po godinama.

Selaković je poručio da će se Ministarstvo spoljnih poslova truditi da na adekvatan način obeleži svako mesto gde znamo da je i jedan naš rodoljub ostavio svoj život, a da ćemo, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nastojati da na valjan način održavamo sva druga obeležena mesta.

„Na ovakva mesta treba da dolazimo, dovodimo svoju decu i učimo ih danima mučeništva i slave kroz koje je prošao naš narod u Velikom ratu, ali i svim drugim ratovima“, poručio je Selaković i ukazao da, ističući da je istovremeno i tužan i ponosan, ova mesta svedoče i tome koliko je skupo srpski narod platio svoju slobodu i da to ne smemo nikada da zaboravimo.