Селаковић обишао Српско војничко гробље у Великом Међеру

29. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић, другог дана посете Словакој, посетио је Српско војничко гробље у Великом Међеру, где је положио венце.

Министар Селаковић је рекао да је Велики Међер био први логор Аустроугарске царевине организован за прихват ратних заробљеника са Балканског фронта. Казао је да су први Срби доведени у новембру 1914. године, да их је прошло 20.000, и да је у Великом Међеру свој живот оставило више од 6.000 српских војника.

Селаковић је истакао да се, захваљујући доброј сарадњи Општине Велики Међер, Министарства спољних послова Србије и Владе Војводине, ово гробље из године у годину обнавља.

„Овде имате сачуван велики број имена и презимена наших војника који су страдали, и то је велика разлика у односу на друга стратишта“, рекао је министар и указао да су претходне године урађене плоче са именима страдалих и то по годинама.

Селаковић је поручио да ће се Министарство спољних послова трудити да на адекватан начин обележи свако место где знамо да је и један наш родољуб оставио свој живот, а да ћемо, заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, настојати да на ваљан начин одржавамо сва друга обележена места.

„На оваква места треба да долазимо, доводимо своју децу и учимо их данима мучеништва и славе кроз које је прошао наш народ у Великом рату, али и свим другим ратовима“, поручио је Селаковић и указао да, истичући да је истовремено и тужан и поносан, ова места сведоче и томе колико је скупо српски народ платио своју слободу и да то не смемо никада да заборавимо.