Selaković: Slovačka podrška Srbiji po svim pitanjima od vitalne važnosti

29. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izrazio je zadovoljstvo veoma uspešnom zvaničnom posetom Slovačkoj, koja podržava Srbiju po pitanjima koja su za nas od vitalnog značaja.

Sumirajući rezultate dvodnevne posete, ministar Selaković je rekao da Slovačka pruža Srbiji podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dijalogu Beograda i Prištine, a da je njena podrška na planu evropskih integracija Srbije nedvosmislena, jasna i aktivna.

Šef srpske diplomatije, koji se u Slovačkoj sastao sa  predsednikom vlade Eduardom Hegerom, ministrom inostranih poslova Ivanom Korčokom i potpredsednikom Narodne skupštine Milanom Laurenčikom, naveo je da su svi susreti prošli u jednoj otvorenoj, iskrenoj i prijateljskoj atmosferi.

Prema njegovim rečima, jedan od značajnijih susreta je bio i sa slovačkim privrednicima koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji.

Ministar Selaković je rekao da je na tom sastanku bilo skoro 20 učesnika i predstavnici 11 kompanija koje su zainteresovane da deo poslovanja prenesu i u Srbiju, da budu prisutni na srpskom tržištu, kao i da pokrenu privrednu aktivnost ne samo u oblasti trgovine, nego i u smislu proizvodnje.

“To je bio izuzetno dobar sastanak, veoma ozbiljna  grupa kompanija. Prvi rezultat je pismo o namerama kompanije Heneken koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti, a koje se u ovom trenutku uvoze u Srbiju. Ta kompanija je predala pismo o namerama, oni za početak imaju nameru da zaposle oko 100 radnika”, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je sa predstavnicima slovačke kompanije uspostavljen kontakt i da se odmah uključio sektor za ekonomsku diplomatiju, a da će se u saradnji sa državnim organima Srbije raditi na daljoj operacionalizaciji te investicije.

Ministar Selaković je napomenuo da se pojedini radnici iz Srbije, koji su radili u Slovačkoj, vraćaju u Srbiju jer za to imaju motiva.

“U Slovačkoj se od pre 15 godina, kada je krenula ubrzano da se ekonomski razvija, a to je bilo naročito nakon njenog pridruženja EU, veoma brzo dogodilo da su se kompnije suočavale sve više sa nedostakom radne snage. U tom trenutku u Srbiji nije bila nimalo sjajna ekonomska situacija i naši ljudi su počeli u talasima da dolaze u Slovačku da rade u industriji”, rekao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, danas kada se u Srbiji otvaraju u gotovo svakom našem kraju nove fabriku i kada se grade auto-putevi, jedan broj radnika iz Slovačke počinje da se vraća u Srbiju.

Za sada je to, naveo je šef srpske diplomatije, još uvek u jednom nižem obimu, ali oni sada žele da se vrate jer imaju šansu za zaposlenje i normalan život u Srbiji.

“To je naša ekonomska politika još od 2014. kada je predsednik Aleksandar Vučić postao predsednik vlade, danas je predsednik Republike, čovek koji je otvorio više od 220 fabrika lično. To je fantastičan motiv za naše ljude da ih vraćamo”, rekao je ministar Selaković.

Kako je naveo, i Slovačku su 90-ih godina prošlog veka napuštali građani u potrazi za poslom, ali vraćali su se od 2000. godine.

“Uveren sam da ćemo širenjem kruga država koje pružaju podršku našem pridruženju EU i mi što pre doći u takvu situaciju. Nastavljamo da unapređujemo odnose između Slovačke i Srbije”, poručio je ministar Selaković.