Селаковић: Словачка подршка Србији по свим питањима од виталне важности

29. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изразио је задовољство веома успешном званичном посетом Словачкој, која подржава Србију по питањима која су за нас од виталног значаја.

Сумирајући резултате дводневне посете, министар Селаковић је рекао да Словачка пружа Србији подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета, дијалогу Београда и Приштине, а да је њена подршка на плану европских интеграција Србије недвосмислена, јасна и активна.

Шеф српске дипломатије, који се у Словачкој састао са  председником владе Едуардом Хегером, министром иностраних послова Иваном Kорчоком и потпредседником Народне скупштине Миланом Лауренчиком, навео је да су сви сусрети прошли у једној отвореној, искреној и пријатељској атмосфери.

Према његовим речима, један од значајнијих сусрета је био и са словачким привредницима који су заинтересовани за улагање у Србији.

Министар Селаковић је рекао да је на том састанку било скоро 20 учесника и представници 11 компанија које су заинтересоване да део пословања пренесу и у Србију, да буду присутни на српском тржишту, као и да покрену привредну активност не само у области трговине, него и у смислу производње.

“То је био изузетно добар састанак, веома озбиљна  група компанија. Први резултат је писмо о намерама компаније Хенекен која се бави производњом алуминијумских компоненти, а које се у овом тренутку увозе у Србију. Та компанија је предала писмо о намерама, они за почетак имају намеру да запосле око 100 радника”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је са представницима словачке компаније успостављен контакт и да се одмах укључио сектор за економску дипломатију, а да ће се у сарадњи са државним органима Србије радити на даљој операционализацији те инвестиције.

Министар Селаковић је напоменуо да се поједини радници из Србије, који су радили у Словачкој, враћају у Србију јер за то имају мотива.

“У Словачкој се од пре 15 година, када је кренула убрзано да се економски развија, а то је било нарочито након њеног придружења ЕУ, веома брзо догодило да су се компније суочавале све више са недостаком радне снаге. У том тренутку у Србији није била нимало сјајна економска ситуација и наши људи су почели у таласима да долазе у Словачку да раде у индустрији”, рекао је министар Селаковић.

Према његовим речима, данас када се у Србији отварају у готово сваком нашем крају нове фабрику и када се граде ауто-путеви, један број радника из Словачке почиње да се враћа у Србију.

За сада је то, навео је шеф српске дипломатије, још увек у једном нижем обиму, али они сада желе да се врате јер имају шансу за запослење и нормалан живот у Србији.

“То је наша економска политика још од 2014. када је председник Александар Вучић постао председник владе, данас је председник Републике, човек који је отворио више од 220 фабрика лично. То је фантастичан мотив за наше људе да их враћамо”, рекао је министар Селаковић.

Kако је навео, и Словачку су 90-их година прошлог века напуштали грађани у потрази за послом, али враћали су се од 2000. године.

“Уверен сам да ћемо ширењем круга држава које пружају подршку нашем придружењу ЕУ и ми што пре доћи у такву ситуацију. Настављамо да унапређујемо односе између Словачке и Србије”, поручио је министар Селаковић.