Selaković: Srbija ostaje na evropskom putu i ne menja svoju politiku uprkos pritiscima

10. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Srbija ostaje na evropskom i reformskom kursu i da uspeva da sačuva svoju politiku i suvereni pristup izbora puta kojim želi da ide,  uprkos velikim pritiscima.

Selaković je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je rat u Ukrajini bukvalno podelio Evropu i svet i da su veliki pritisci pod kojima se nalazimo, a da oni idu do nivoa sekretarice u nekoj od stranih ambasada, ali da četiri i po meseca  Srbija uspeva da odoleva pritiscima i da sačuva svoju politiku.

„Naša pozicija je jasna i principijelna, stali smo na stanovište poštovanja teritorijalnog integriteta i suverenitata Ukrajine kao međunarodno priznate države članice UN. S druge strane, osudili smo ono što jeste oružani pristup traženju rešenja, stalno pozivamo na dijalog i razgovor, ali nismo uveli sankcije Rusiji“, rekao je šef srpske diplomatije, i naglasio da je aposlutno pod najvećim pristiscima predsednik Aleksandar Vučić.

Selaković je rekao da po tom pitanju nije bilo promene stava za koji Srbija veruje da je najbolji za očuvanje srpskih nacionalnih interesa.

„Nema sumnje da je naš put evropski“, rekao je šef srpske diplomatije i naveo da je naša politika da čuvamo prijateljstva i svoje državne i nacionalne interese.

Prema njegovim rečima, naše je da nastavimo da reformišemo društvo, sprovodićemo obaveze koje smo preuzeli kao kredibilna i odgovorna strana, ali neka niko ne gaji bilo kakvu vrstu sumnje da li ćemo ostati na kursu odbrane svojih nacionalnih i državnih interesa, naročito kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine i da li je moguć sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija tokom ovog meseca, ministar Selaković je naveo da Beograd pokazao posvećenost dijalogu.

„Važno je da kada sednete za sto, da znate o čemu se razgovara i da znate ima li smisla razgovarati ili odlazite da vas neko vređa, ponižava i zlouputrebljava činjenicu da ste se sreli“, rekao ministar.

Kako je naveo, jedan deo velikih sila aminuje ono što Priština radi, i pomogao je Prištini da terorističko delovanje kapitalizuje u nešto što smatra za državnost, a protiv čega se mi borimo i nastavićemo da se borimo.

„Mnogima je teško da shvate da pored ruske, američke, nemačke i evropske politike postoji nešto što je srpska politika. Ona će postojati onoliko koliko se država Srbija, odnosno oni koji je vode - predsednik, premijer, vlada i parlament - borimo za tu poziciju“, podvukao je Selaković.

Upitan o pritiscima na države članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da promene stav i tvrdnjama iz Prištine da bi prva mogla biti Grčka, ministar Selaković je rekao da mi svoje prijateljske i bratske odnose sa Grčkom razvijamo i da nastavljamo da razgovaramo sa predstavnicima država članica EU koje nisu priznale tzv. nezavisnost Kosova, kao i da će se sa ministrom spoljnih poslova jedne od tih država uskoro sastati.

„Svaka od tih država je to činila, između ostalog, motivisana i zaštitom sopstvenih interesa, ako joj nije dovoljno da vide koliko se u poslednjih nekoliko meseci upravo tzv. kosovski primer ponavlja kao osnov za preduzimanje određenih ativnosti za povlačenja određenih poteza, kao što možemo da čujemo gotovo svakoga dana, a šta im je to onda dovoljno“, naveo je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, na nama je kao zvaničnim predstavnicima Srbije da pokazujemo i svoju posvećenost dijalogu i dobru volju i želju da pitanja rešavamo diplomatskim i političkim putem i da se borimo za zaštitu naših interesa na Kosovu i Metohiji.

„Nekada kao papagaji moramo da ponavljamo ono što jeste pozicija naše politike jer jedino tako možemo da održimo svest kod naših prijatelja i kod naših partnera o tome kakva je situacija, za šta se borimo i zašto je važno da sačuvamo naša prijateljstva i da imamo dalju podršku“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je s druge strane, politika povlačenja priznanja tzv. Kosova živa i aktivna.

„Nema nikave sumnje da je Priština ta koja je prekršila dogovore, jednostrano se odlučila za pokretanje mehanizma za svoje učlanjenje u Savet Evrope. Nećemo sedeti skrštenih ruku“, poručio je Selaković.

Upitan o odnosima u regionu i sa Crnom Gorom, šef srpske diplomatije je rekao da je važno da razgovaramo, da želimo sve najbolje Crnoj Gori, ali da nam je draža Srbija i da ćemo se boriti za naše interese.

„Uveren sam da kroz stalni dijalog možemo da računamo na bolje dane u našim odnosima“, naveo je ministar Selaković i podsetio da je nedavna poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu u tamošnjoj javnosti ocenjena kao dobra.