Selaković: Srbija posvećena poštovanju principa rodne ravnopravnosti

09. mar 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas na konferenciji o rodnoj ravnopravnosti „OsnaŽene menjamo naše živote“, i tom prilikom poručio da Srbija pripada civilizacijskom krugu zemalja u kojima je rodna ravnopravnost dominantna vrednosna činjenica i ostvariv društveni cilj.

„Srpski narod je među prvima u Evropi i svetu koji se može pohvaliti uključivanjem žena u donošenje važnih političkih odluka“, rekao je Selaković napominjući da se 1945. uzima za godinu kada su žene u nekadašnjoj Jugoslaviji stekle i prvi put iskoristile pravo glasa.

Ministar je rekao da treba uzeti u obzir i da je na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je održana 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, za prisjedinjavanje ovih oblasti Srbiji glasalo i sedam poslanica.

U svom govoru Selaković je podsetio na brojne žene koje su aktivizmom i svojim delima ostavile neizbrisiv trag u našoj nauci, kulturi, umetnosti, poput Milice Stojadinović Srpkinje, Mine Karadžić, Poleksije Todorović, Drage Ljočić, Bete Vukanović, Nadežde Petrović, Isidore Sekulić i  Jelisavete Načić.

Osvrćući se na prilike u Ministarstvu spoljnih poslova, Selaković je rekao da smo prešli veliki put od trenutka kada je Stana Tomašević 1963. godine postala prva žena ambasador u nekadašnjoj Jugoslaviji, do situacije da su danas od šest pomoćnika ministra spoljnih poslova tri dame.

„Na čelu diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u inostranstvu danas je 14 ambasadorki i 6 generalnih konzulki, kao i sve direktorke kulturno-informativnih centara Srbije u svetu“, kazao je ministar i dodao da u Ministarstvu u ovom trenutku ima veći broj žena nego muškaraca u diplomatskom zvanju ministra savetnika, što, kako je ukazao, jasno govori o budućnosti srpske diplomatije.

Ministar je podsetio i da je naša zemlja potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o građanskim i političkim pravima, Konvencije Ujedinjenih nacija o eliminisanju svih vrsta diskriminacije protiv žena, Evropske konvencija o ljudskim pravima i  Istanbulske konvencije.

„Srbija nastoji da, kroz aktivno postavljanje u nadležnim međunarodnim telima i organima za nadgledanje primene navedenih i drugih ugovora, pruži doprinos unapređenju opštevažećih međunarodnih pravnih okvira, i na taj način istovremeno doprinesemo poboljšanju kvaliteta našeg nacionalnog zakonodavstva“, istakao je Selaković.

Istovremeno, ministar je podsetio da Ustav Srbije zagovara jednakost žena i muškaraca, nalaže politiku jednakih mogućnosti za sve, i zabranjuje diskriminaciju, bilo direktnu, bilo indirektnu, ali da Ustav prate i konkretni zakoni i strateški akti.

„U Okviru saradnje Ujedinjenih nacija za održiv razvoj sa Republikom Srbijom za period 2021-2025. godine, koji sam imao čast da potpišem u ime Vlade Republike Srbije pre manje od mesec dana, cilj postizanja rodne ravnopravnosti sastavni je deo svih zajednički dogovorenih prioriteta na planu ostvarenja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija“, kazao je ministar naglašavajući da je naša nacionalna vizija održivog razvoja inspirisana Agendom 2030 u skladu sa zahtevima pristupanja Evropskoj uniji.

Na kraju svog izlaganja,  ministar je podvukao da je Srbija privržena primeni svih  preuzetih obaveza iz oblasti rodne ravnopravnosti, zaključivši da je to imperativ kako sadašnjih, tako i budućih generacija.