Селаковић: Србија посвећена поштовању принципа родне равноправности

09. мар 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на конференцији о родној равноправности „ОснаЖене мењамо наше животе“, и том приликом поручио да Србија припада цивилизацијском кругу земаља у којима je родна равноправност доминантна вредносна чињеница и остварив друштвени циљ.

„Српски народ је међу првима у Европи и свету који се може похвалити укључивањем жена у доношење важних политичких одлука“, рекао је Селаковић напомињући да се 1945. узима за годину када су жене у некадашњој Југославији стекле и први пут искористиле право гласа.

Министар је рекао да треба узети у обзир и да је на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, која је одржана 25. новембра 1918. године у Новом Саду, за присједињавање ових области Србији гласало и седам посланица.

У свом говору Селаковић је подсетио на бројне жене које су активизмом и својим делима оставиле неизбрисив траг у нашој науци, култури, уметности, попут Милице Стојадиновић Српкиње, Мине Караџић, Полексије Тодоровић, Драге Љочић, Бете Вукановић, Надежде Петровић, Исидоре Секулић и  Јелисавете Начић.

Осврћући се на прилике у Министарству спољних послова, Селаковић је рекао да смо прешли велики пут од тренутка када је Стана Томашевић 1963. године постала прва жена амбасадор у некадашњој Југославији, до ситуације да су данас од шест помоћника министра спољних послова три даме.

„На челу дипломатско-конзуларних представништава Србије у иностранству данас је 14 амбасадорки и 6 генералних конзулки, као и све директорке културно-информативних центара Србије у свету“, казао је министар и додао да у Министарству у овом тренутку има већи број жена него мушкараца у дипломатском звању министра саветника, што, како је указао, јасно говори о будућности српске дипломатије.

Министар је подсетио и да је наша земља потписница Конвенције Уједињених нација о грађанским и политичким правима, Конвенције Уједињених нација о елиминисању свих врста дискриминације против жена, Европске конвенција о људским правима и  Истанбулске конвенције.

„Србија настоји да, кроз активно постављање у надлежним међународним телима и органима за надгледање примене наведених и других уговора, пружи допринос унапређењу општеважећих међународних правних оквира, и на тај начин истовремено допринесемо побољшању квалитета нашег националног законодавства“, истакао је Селаковић.

Истовремено, министар је подсетио да Устав Србије заговара једнакост жена и мушкараца, налаже политику једнаких могућности за све, и забрањује дискриминацију, било директну, било индиректну, али да Устав прате и конкретни закони и стратешки акти.

„У Оквиру сарадње Уједињених нација за одржив развој са Републиком Србијом за период 2021-2025. године, који сам имао част да потпишем у име Владе Републике Србије пре мање од месец дана, циљ постизања родне равноправности саставни је део свих заједнички договорених приоритета на плану остварења Циљева одрживог развоја Уједињених нација“, казао је министар наглашавајући да је наша национална визија одрживог развоја инспирисана Агендом 2030 у складу са захтевима приступања Европској унији.

На крају свог излагања,  министар је подвукао да је Србија привржена примени свих  преузетих обавеза из области родне равноправности, закључивши да је то императив како садашњих, тако и будућих генерација.