Selaković: Srbija snažno posvećena Povelji i principima UN

26. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obratio se danas na obeležavanju Dana Ujedinjenih nacija i 76. godišnjice ove međunarodne organizacije, i poručio da je ovaj dan prilika da se svi podsetimo osnovnih principa UN.

Ministar je podvukao da smo ponosni što Jugoslavija spada u osnivače UN i jednu od prvih pedeset država potpisnica Povelje, uzkazavši da je Srbija, jedna od naslednica Jugoslavije, snažno posvećena ciljevima i principima ovog dokumenta.

Selaković je rekao da naša zemlja pridaje poseban značaj UN u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, čime brani ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje.

„U svakoj prilici ističemo da rezolucija SB UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi. Statusno neutralno prisustvo UNMIK u nesmanjenom obimu nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode ka trajnom i održivom rešenju za pitanje Kosova i Metohije, te očekujemo da ova misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata“, naglasio je ministar i dodao da Srbija ostaje posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu, kao i iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje KiM posredstvom dijaloga.

Ministar je naveo da Srbija snažno podržava princip multilateralizma, rekavši da se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa izuzetno složenim savremenim globalnim izazovima.

„Naša podrška multilateralizmu nedavno je izražena i potvrđena i kroz održavanje jubilarne 60. godišnjice Prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, čiji principi, ciljevi i aktivnosti su inspirisani osnovnim principima i ciljevima Ujedinjenih nacija“, istakao je ministar napomenuvši da je pomenuta konferencija, na kojoj je učestvovalo 120 delegacija,  bila jedan od najvećih multilateralnih skupova ove godine u Evropi i svetu.

Govoreći o pandemiji korona virusa, aktuelnom izazovu sa kojim se svet suočava, Selaković je istakao da je Srbija posvećena učešću u formulisanju koordinisanih, globalnih odgovora i sprovođenju mera za oporavak od pandemije i održivu obnovu.

„Srbija je tokom pandemije pokazala visok stepen odgovornosti i solidarnosti i donirala više od milion doza vakcina državama u regionu, ali i u drugim krajevima sveta“, istakao je ministar.

Šef srpske diplomatije je naveo je da Srbija visoko uvažava ulogu sistema UN u očuvanju mira i sprečavanju sukoba u svetu, dodajući da se naša posvećenost ogleda i kroz učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Takođe, kazao je da je Srbija snažno posvećena sprovođenju Agende 2030 UN i implementaciji Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

„Pored izrade zakonskih okvira i ključnih dokumenata u oblasti zaštite životne sredine, poput Zakona o klimatskim promenama, usvojenog marta 2021. godine, Srbija strateški radi na planiranju investicija u ovom sektoru“, rekao je Selaković i dodao da je naša aktivna uloga potvrđena  izborom Srbije za jednog od potpredsednika na predstojećoj 26. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama.

Na kraju svog izlaganja Selaković je ponovio jasno opredeljenje Srbije da ostane ozbiljan i pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva UN.