Селаковић: Србија снажно посвећена Повељи и принципима УН

26. окт 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић обратио се данас на oбележавању Дана Уједињених нација и 76. годишњице ове међународне организације, и поручио да је овај дан прилика да се сви подсетимо основних принципа УН.

Министар је подвукао да смо поносни што Југославија спада у осниваче УН и једну од првих педесет држава потписница Повеље, узказавши да је Србија, једна од наследница Југославије, снажно посвећена циљевима и принципима овог документа.

Селаковић је рекао да наша земља придаје посебан значај УН у контексту очувања свог територијалног интегритета и суверенитета, чиме брани не само сопствене националне интересе, већ и међународно право и кључне принципе Повеље.

„У свакој прилици истичемо да резолуција СБ УН 1244, која потврђује територијални интегритет и суверенитет Србије, и даље остаје на снази. Статусно неутрално присуство УНМИК у несмањеном обиму наставља да буде од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде ка трајном и одрживом решењу за питање Косова и Метохије, те очекујемо да ова мисија настави са спровођењем свог мандата“, нагласио је министар и додао да Србија остаје посвећена очувању стабилности и мира у региону, као и изналажењу компромисног решења за питање КиМ посредством дијалога.

Министар је навео да Србија снажно подржава принцип мултилатерализма, рекавши да се само заједничким деловањем, међусобним усаглашавањем и уважавањем могу наћи одговори у суочавању са изузетно сложеним савременим глобалним изазовима.

„Наша подршка мултилатерализму недавно је изражена и потврђена и кроз одржавање јубиларне 60. годишњице Првог самита Покрета несврстаних земаља у Београду 1961. године, чији принципи, циљеви и активности су инспирисани основним принципима и циљевима Уједињених нација“, истакао је министар напоменувши да је поменута конференција, на којој је учествовало 120 делегација,  била један од највећих мултилатералних скупова ове године у Европи и свету.

Говорећи о пандемији корона вируса, актуелном изазову са којим се свет суочава, Селаковић је истакао да је Србија посвећена учешћу у формулисању координисаних, глобалних одговора и спровођењу мера за опоравак од пандемије и одрживу обнову.

„Србија је током пандемије показала висок степен одговорности и солидарности и донирала више од милион доза вакцина државама у региону, али и у другим крајевима света“, истакао је министар.

Шеф српске дипломатије је навео је да Србија високо уважава улогу система УН у очувању мира и спречавању сукоба у свету, додајући да се наша посвећеност огледа и кроз учешће у мировним мисијама УН и ЕУ.

Такође, казао је да је Србија снажно посвећена спровођењу Агенде 2030 УН и имплементацији Париског споразума о климатским променама.

„Поред израде законских оквира и кључних докумената у области заштите животне средине, попут Закона о климатским променама, усвојеног марта 2021. године, Србија стратешки ради на планирању инвестиција у овом сектору“, рекао је Селаковић и додао да је наша активна улога потврђена  избором Србије за једног од потпредседника на предстојећој 26. Конференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о климатским променама.

На крају свог излагања Селаковић је поновио јасно опредељење Србије да остане озбиљан и поуздан партнер у остваривању заједничких циљева УН.