Selaković: Veoma uspešna poseta Ekvatorijalnoj Gvineji

10. feb 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da je poseta Ekvatorijalnoj Gvineji bila veoma uspešna, i naglasio da su sagovornici odali priznanje predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i našem narodu na onome šta je u Srbiji učinjeno prethodnih osam godina.

Ministar je rekao da je danas razgovarao sa predsednikom, potpredsednikom i ministrom spoljnih poslova, ali kazao da su na sastancima bili prisutni i ministri bezbednosti, odbrane, poljoprivrede, zamenici ministara zdravlja i socijalnog staranja. 

Selaković je istakao da je Ekvatorijalna Gvineja geografski udaljena od Srbije, ali da je to zemlja koja nas aktivno podržava u našoj borbi za KiM i zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Predsednik Ekvatorijalne Gvineje je boravio u Beogradu pre više od 40 godina, ali je izrazio spremnost da ponovo poseti našu zemlju," rekao je ministar Selaković, i dodao da već tokom prve polovine ove godine očekujemo i posetu potpredsednika.

Takođe, ministar je rekao da je sa ministrom spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje potpisao šest važnih sporazuma: Sporazum o prijateljstvu i saradnji dve vlade, Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandum o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama i  Memorandum o donaciji 30.000 "Astrazeneka" vakcina narodu Ekvatorijalne Gvineje.

Ministar je istakao da se danas susreo i sa predstavnicima i radnicima naših firmi koje su prisutne u Ekvatorijalnoj Gvineji, napominjići da  te firme dobro posluju, i da trenutno u toj zemlji ima oko 60 naših državljana.

S tim u vezi, rekao je da postoje velike mogućnosti za produbljivanje privredne saradnje, te da su iz tog razloga u našoj delegaciji  i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i predstavnik Sektora za ekonomsku diplomatiju MSP.

"Ekvatorijalna Gvineja je država koja je, kada je pronašla izvorišta nafte, ozbiljan novac uložila u razvoj infrastrukture, energetske nezavisnosti, ali i onoga što je nasušna potreba svuda u svetu, a to je zdrava pijaća voda", istakao je Selaković.

Ministar je poručio da Srbija nastavlja da razvija prijateljske odnose sa državama centralne Afrike, da iz Ekvatorijalne Gvineje odlazi za Gabon, potom Sao Tome i Prinsipe i na kraju Kamerun. 

"Sve su to prijatelji koji su pokazali poštovanje prema Srbiji i koji su došli u Beograd na koferenciju kojom smo obeležili 60 godina od nastanka PNZ", rekao je Selaković, i zaključio da svi oni imaju sliku Srbije kao zemlje koja raste, razvija se i beleži ozbiljne ekonomske i političke uspehe.