Селаковић: Веома успешна посета Екваторијалној Гвинеји

10. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је да је посета Екваторијалној Гвинеји била веома успешна, и нагласио да су саговорници одали признање председнику Александру Вучићу, Влади Србије и нашем народу на ономе шта је у Србији учињено претходних осам година.

Министар је рекао да је данас разговарао са председником, потпредседником и министром спољних послова, али казао да су на састанцима били присутни и министри безбедности, одбране, пољопривреде, заменици министара здравља и социјалног старања. 

Селаковић је истакао да је Екваторијална Гвинеја географски удаљена од Србије, али да је то земља која нас активно подржава у нашој борби за КиМ и заштиту територијалног интегритета и суверенитета.

"Председник Екваторијалне Гвинеје је боравио у Београду пре више од 40 година, али је изразио спремност да поново посети нашу земљу," рекао је министар Селаковић, и додао да већ током прве половине ове године очекујемо и посету потпредседника.

Такође, министар је рекао да је са министром спољних послова Екваторијалне Гвинеје потписао шест важних споразума: Споразум о пријатељству и сарадњи две владе, Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Меморандум о разумевању о сарадњи у области пољопривреде, Меморандум о сарадњи два министарства спољних послова, Меморандум о разумевању о политичким консултацијама и  Меморандум о донацији 30.000 "Астразенека" вакцина народу Екваторијалне Гвинеје.

Министар је истакао да се данас сусрео и са представницима и радницима наших фирми које су присутне у Екваторијалној Гвинеји, напомињићи да  те фирме добро послују, и да тренутно у тој земљи има око 60 наших држављана.

С тим у вези, рекао је да постоје велике могућности за продубљивање привредне сарадње, те да су из тог разлога у нашој делегацији  и представник Министарства пољопривреде и представник Сектора за економску дипломатију МСП.

"Екваторијална Гвинеја је држава која је, када је пронашла изворишта нафте, озбиљан новац уложила у развој инфраструктуре, енергетске независности, али и онога што је насушна потреба свуда у свету, а то је здрава пијаћа вода", истакао је Селаковић.

Министар је поручио да Србија наставља да развија пријатељске односе са државама централне Африке, да из Екваторијалне Гвинеје одлази за Габон, потом Сао Томе и Принсипе и на крају Камерун. 

"Све су то пријатељи који су показали поштовање према Србији и који су дошли у Београд на коференцију којом смо обележили 60 година од настанка ПНЗ", рекао је Селаковић, и закључио да сви они имају слику Србије као земље која расте, развија се и бележи озбиљне економске и политичке успехе.