Selaković zahvalio premijeru Kameruna na principijelnom stavu po pitanju KiM

14. feb 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Jaundeu sa premijerom Kameruna Džozefom Dionom Nguteom.

Podsetivši da dve zemlje povezuju tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi koji datiraju iz perioda zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, ministar Selaković je poručio da je to odličan temelj koji treba iskoristiti za jačanje bilateralne saradnje.

Takođe, preneo je da je Srbija opredeljena da intenzivira politički dijalog s Kamerunom, uputivši poziv da se u narednom periodu realizuje i poseta zvaničnika Kameruna na najvišem nivou.

Selaković je posebno zahvalio na principijelnom stavu Kameruna po pitanju Kosova i Metohije i punom razumevanju pozicija Srbije, napomenuvši da i Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kameruna. Izrazio je zadovoljstvo što će, u svetlu prijateljskih odnosa dve zemlje, nastaviti sa ovakvom aktivnom međusobnom podrškom, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama.

Ministar je konstatovao da je ekonomska saradnja relativno skromnog obima, da ne prati trend dobrih političkih odnosa, napomenuvši da postoje značajni potencijali u brojnim oblastima poput poljoprivrede, građevinarstva, informacionih tehnologija i obrazovanja.

Šef srpske diplomatije je premijeru Kameruna uručuo orden Republike Srbije na lenti predsedniku Kameruna Polu Biji, koji je 2016. godine dodelio tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić za zasluge u razvoju i jačanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kameruna.