Селаковић захвалио премијеру Камеруна на принципијелном ставу по питању КиМ

14. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Јаундеу са премијером Камеруна Џозефом Дионом Нгутеом.

Подсетивши да две земље повезују традиционално пријатељство и добри политички односи који датирају из периода заједничког деловања у оквиру Покрета несврстаних земаља, министар Селаковић је поручио да је то одличан темељ који треба искористити за јачање билатералне сарадње.

Такође, пренео је да је Србија опредељена да интензивира политички дијалог с Камеруном, упутивши позив да се у наредном периоду реализује и посета званичника Камеруна на највишем нивоу.

Селаковић је посебно захвалио на принципијелном ставу Камеруна по питању Косова и Метохије и пуном разумевању позиција Србије, напоменувши да и Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Камеруна. Изразио је задовољство што ће, у светлу пријатељских односа две земље, наставити са оваквом активном међусобном подршком, како билатерално, тако и у међународним организацијама.

Министар је констатовао да је економска сарадња релативно скромног обима, да не прати тренд добрих политичких односа, напоменувши да постоје значајни потенцијали у бројним областима попут пољопривреде, грађевинарства, информационих технологија и образовања.

Шеф српске дипломатије је премијеру Камеруна уручуо орден Републике Србије на ленти председнику Камеруна Полу Бији, који је 2016. године доделио тадашњи председник Србије Томислав Николић за заслуге у развоју и јачању сарадње и пријатељских односа Србије и Камеруна.