Selaković: Zloupotreba SBUN od strane Prištine

21. apr 2022.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković oštro je danas, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu UNMIK, u svojoj replici opovrgao tvrdnje predstavnice privremenih institucija samouprave u Prištini, Donike Gervale Švarc, konstatujući da je zloupotrebila govornicu Saveta bezbednosti UN da bi klevetala, između ostalog, i sam UNMIK.

„Umesto da govori o problemima na terenu, o nepoštovanju ljudskih prava, ukidanju političkih sloboda, o više od 200.000 interno raseljenih, o skrnavljenju crkava, manastira i grobalja, o potpunom ignorisanju zločina koje su počinili kosovski Albanci, a koji ne dobiju nikakav sudski epilog, gospođa Gervala Švarc nam je pričala priču o svojim političkim željama i ciljevima,“ rekao je ministar.

Priština, kako je istakao šef srpske diplomatije, ignoriše zločine protiv Srba, dok, s druge strane, kontinuirano pokušava da zloupotrebi termin genocid u političko-senzacionalističke svrhe.

„Ovakva retorika uopšte, paušalne ocene i tvrdnje bez ikakvih dokaza neozbiljne su, neutemeljene u realnosti i služe za jeftine političke poene. Ovakve neodgovorne tvrdnje ugrožavaju svaku mogućnost za napredak u normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine. Naposletku, ako govorimo o etničkom sastavu stanovništva na KiM nekada i sada, treba jasno predočiti i činjenice, pa reći da na KiM danas živi preko 90% Albanaca, a da su Srbi poslednjih decenija stradali, bili žrtve zločina i proterivani sa svojih vekovnih ognjišta ili primorani da napuste svoje domove usled zastrašivanja, diskriminacije i pretnji“, replicirao je Selaković.

Oštro je osudio i insinuacije Prištine vezane za navodno planiranu likvidaciju Dika Martija, upozoravajući da one mogu samo naneti štetu sudskom procesu koji se odvija u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu, vršeći dodatni pritisak na ključne svedoke ratnih zločina.

„Srbija i ovom prilikom odaje priznanje Diku Martiju na hrabrosti koju je pokazao, svestan opasnosti u koju se upustio, kada je 2010. u svom izveštaju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podelio svoja strašna saznanja o zločinima počinjenim od strane OVK,“ rekao je Selaković.

Srbija je stub mira i stabilnosti u regionu, kako su izjavili lideri skoro svih zemalja članica Saveta bezbednosti, poručio je Selaković.

Kada je o regionalnoj stabilnosti i saradnji reč, dok predsednik Vučić gradi mostove saradnje u regionu, poput inicijative „Otvoreni Balkan“, solidarne razmene deficitarnih dobara, zajedničkih infrastrukturnih projekata, Aljbin Kurti sve to ruši podrivanjem procesa dijaloga, konstatovao je Selaković.

Osvrćući se na tvrdnje da su Kosovo i Metohija bastion demokratije, ministar ističe da se Priština u izveštaju generalnog sekretara UN opominje da treba da poštuje svoj takozvani ustav i sudske odluke vezane za restituciju imovine Visokih Dečana.

„Moram da reagujem i na rečenicu da su, citiram, Srbi zaštićeni na Kosovu. Ako su Srbi zaštićeni, zašto 200.000 interno raseljenih Srba sa Kosova i Metohije ne može da se vrati svojim kućama, u svoje stanove? Ako su zaštićeni, zašto već duže od 15 godina, imamo više od 43.000 nerešenih sudskih postupaka o imovinskim pravima silom oduzetim od kosovskih Srba koji su, citiram, zaštićeni. Možete li da zamislite kako oni koji nisu zaštićeni tamo žive“, zaključio je ministar Selaković.