Селаковић: Злоупотреба СБУН од стране Приштине

21. апр 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић оштро је данас, на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној раду УНМИК, у својој реплици оповргао тврдње представнице привремених институција самоуправе у Приштини, Донике Гервале Шварц, констатујући да је злоупотребила говорницу Савета безбедности УН да би клеветала, између осталог, и сам УНМИК.

„Уместо да говори о проблемима на терену, о непоштовању људских права, укидању политичких слобода, о више од 200.000 интерно расељених, о скрнављењу цркава, манастира и гробаља, о потпуном игнорисању злочина које су починили косовски Албанци, а који не добију никакав судски епилог, госпођа Гервала Шварц нам је причала причу о својим политичким жељама и циљевима,“ рекао је министар.

Приштина, како је истакао шеф српске дипломатије, игнорише злочине против Срба, док, с друге стране, континуирано покушава да злоупотреби термин геноцид у политичко-сензационалистичке сврхе.

„Оваква реторика уопште, паушалне оцене и тврдње без икаквих доказа неозбиљне су, неутемељене у реалности и служе за јефтине политичке поене. Овакве неодговорне тврдње угрожавају сваку могућност за напредак у нормализацији односа Срба и Албанаца, односно Београда и Приштине. Напослетку, ако говоримо о етничком саставу становништва на КиМ некада и сада, треба јасно предочити и чињенице, па рећи да на КиМ данас живи преко 90% Албанаца, а да су Срби последњих деценија страдали, били жртве злочина и протеривани са својих вековних огњишта или приморани да напусте своје домове услед застрашивања, дискриминације и претњи“, реплицирао је Селаковић.

Оштро је осудио и инсинуације Приштине везане за наводно планирану ликвидацију Дика Мартија, упозоравајући да оне могу само нанети штету судском процесу који се одвија у Специјалном суду за ратне злочине ОВК у Хагу, вршећи додатни притисак на кључне сведоке ратних злочина.

„Србија и овом приликом одаје признање Дику Мартију на храбрости коју је показао, свестан опасности у коју се упустио, када је 2010. у свом извештају Парламентарној скупштини Савета Европе поделио своја страшна сазнања о злочинима почињеним од стране ОВК,“ рекао је Селаковић.

Србија је стуб мира и стабилности у региону, како су изјавили лидери скоро свих земаља чланица Савета безбедности, поручио је Селаковић.

Када је о регионалној стабилности и сарадњи реч, док председник Вучић гради мостове сарадње у региону, попут иницијативе „Отворени Балкан“, солидарне размене дефицитарних добара, заједничких инфраструктурних пројеката, Аљбин Курти све то руши подривањем процеса дијалога, констатовао је Селаковић.

Осврћући се на тврдње да су Косово и Метохија бастион демократије, министар истиче да се Приштина у извештају генералног секретара УН опомиње да треба да поштује свој такозвани устав и судске одлуке везане за реституцију имовине Високих Дечана.

„Морам да реагујем и на реченицу да су, цитирам, Срби заштићени на Косову. Ако су Срби заштићени, зашто 200.000 интерно расељених Срба са Косова и Метохије не може да се врати својим кућама, у своје станове? Ако су заштићени, зашто већ дуже од 15 година, имамо више од 43.000 нерешених судских поступака о имовинским правима силом одузетим од косовских Срба који су, цитирам, заштићени. Можете ли да замислите како они који нису заштићени тамо живе“, закључио је министар Селаковић.