Srbija uspostavila diplomatske odnose sa Istočnim Timorom i Solomonovim Ostrvima

21. dec 2021.
Srbija je uspostavila diplomatske odnose sa Demokratskom Republikom Istočni Timor i Solomonovim Ostrvima, a zajedničke izjave o tome potpisali su u Njujorku su ambasador Nemanja Stevanović i predstavnici tih država pri Ujedinjenim nacijama.

Izjavu o diplomatskim odnosima Srbije i Istočnog Timora, u ime vlada dve zemlje, potpisali su  stalni predstavnici Srbije i Istočnog Timora pri Ujedinjenim nacijama, Nemanja Stevanović i Karlito Nunez.

U toj izjavi se ističe da su se zemlje rukovodile željom da podstaknu međusobno razumevanje i ojačaju saradnju u političkoj, ekonomskoj, turističkoj, obrazovnoj, sportskoj, kulturnoj, humanitarnoj i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Istog dana, Nemanja Stevanović i privremeni otpravnik poslova Noel Martin Matea, u ime Vlade Srbije i Vlade Solomonovih Ostrva, potpisali su  Zajedničku izjavu o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dve zemlje, kojom je usaglašeno da dve zemlje razmene diplomatske predstavnike na nerezidencijalnoj osnovi na nivou ambasadora.