Srbija i Meksiko posvećeni unapređenju ekonomske saradnje

03. nov 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Meksika Karlosom Feliksom.

Selaković je konstatovao da dve zemlje neguju višedecenijske prijateljske odnose koje krasi visoki stepen međusobnog poštovanja i uvažavanja o pitanjima ključnih nacionalnih interesa.

Ministar je naveo da o prijateljstvu Srbije i Meksika govori i podatak da ove godine obeležavamo 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, posebno izrazivši zadovoljstvo što je taj jubilej propraćen organizovanjem prigodnih manifestacija u obe zemlje.

Kako je istakao Selaković, Srbija je posvećena jačanju političkog dijaloga sa Meksikom, realizaciji poseta na najvišem i visokom nivou, podsetivši u tom kontekstu na svoju nedavnu posetu Meksiku i veoma dobre razgovore sa najvišim zvaničnicima te države. Ovom prilikom Selaković je izrazio nadu da će u narednom periodu i ministar spoljnih poslova Meksika doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Šef srpske diplomatije podvukao je da visoko cenimo i da smo duboko zahvalni Meksiku na doslednom stavu po pitanju poštovanja međunarodnog prava i nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na podršci koju nam pruža u okviru međunarodnih organizacija.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je ukazao da je potrebno unaprediti privredene odnose i povećati spoljnotrgovinsku razmenu, i uputio poziv investitorima iz Meksika da ulažu u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima dve zemlje na usaglašavanju pravne regulative za unapređenje ekonomske saradnje, zaključivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija i Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.