Србијa и Мексико посвећени унапређењу економске сарадње

03. нов 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Мексика Карлосом Феликсом.

Селаковић је констатовао да две земље негују вишедеценијске пријатељске односе које краси високи степен међусобног поштовања и уважавања о питањима кључних националних интереса.

Министар је навео да о пријатељству Србије и Мексика говори и податак да ове године обележавамо 75 година од успостављања дипломатских односа, посебно изразивши задовољство што је тај јубилеј пропраћен организовањем пригодних манифестација у обе земље.

Како је истакао Селаковић, Србија је посвећена јачању политичког дијалога са Мексиком, реализацији посета на највишем и високом нивоу, подсетивши у том контексту на своју недавну посету Мексику и веома добре разговоре са највишим званичницима те државе. Овом приликом Селаковић је изразио наду да ће у наредном периоду и министар спољних послова Мексика доћи у званичну посету Србији.

Шеф српске дипломатије подвукао је да високо ценимо и да смо дубоко захвални Мексику на доследном ставу по питању поштовања међународног права и непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на подршци коју нам пружа у оквиру међународних организација.

Говорећи о економској сарадњи, Селаковић је указао да је потребно унапредити привредене односе и повећати спољнотрговинску размену, и упутио позив инвеститорима из Мексика да улажу у Србији.

Саговорници су разговарали о активностима две земље на усаглашавању правне регулативе за унапређење економске сарадње, закључивањем Споразума о подстицању и заштити инвестиција и Споразума о избегавању двоструког опорезивања.