Starović: Odnosi Srbije i Rusije najbolji u istoriji

13. apr 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je danas da su odnosi Srbije i Rusije možda čak najbolji u modernoj istoriji, bilo da je reč o političkim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje ili svim drugim kockicama koje čine bogat mozaik bilateralnih odnosa dve zemlje.

"Uprkos svemu tome, uprkos snažnoj uzajamnosti i prijateljstvu srpskog i ruskog naroda koji čine čvrsti temelj naših odnosa, čini mi se da se ipak ne poznajemo dovoljno", rekao je Starović na tribini "Srpsko-ruski odnosi u savremenom multipolarnom svetu" na kojoj je predstavljena knjiga "Zapisi Balkanista".

Naveo je da je upravo tu veliki doprinos daju mediji i portali kao što je "Balkanist" koji, dodao je, pokušavaju i u velikoj meri uspevaju da na pravi način predstave sve ono što čini savremeni život u Srbiji svojoj publici prevashodno u Rusiji, ali i širom ruskog govornog područja.

"Oni objavljuju sjajne tekstove o istoriji, kulturi i religiji", rekao je Starović.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da knjiga "Zapisi Balkanista" zanimljiva i da će doprineti budućim boljim odnosima dva naroda.

Kako je dodao, knjiga opisuje političke događaje i pokušaje rešavanja otvorenih pitanja koja sprečavaju razvoj Balkana.

Prema njegovim rečima, razdoblje koje se obrađuje u knjizi 2019-2021. prati uspon bilateralnih odnosa Srbije i Rusije na svim poljima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će knjiga "Zapisi Balkanista" biti interesantna "zato što ćemo videti kako nas vide drugi".

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Vesić je naveo da se može reći da te zemlje nikada nisu ratovale i da su uvek bile na istoj strani istorije, ali da postoje dva događaja koja pokazuju koliko je duboka veza između srpskog i ruskog naroda.

Prvi događaj, naveo je, odnosi se na Veliki rat, kada je ruski car Nikolaj Romanov objavio rat Austro-ugrarskoj monarhiji i Nemačkoj zbog Srbije, dok je drugi događaj kojim je Kraljevina Jugoslavija uzvratila Rusiji bio kad je prestolonaslednik kralj Aleksandar I Karađorđević primio 40.000 ruskih emigranata posle Oktobarske revolucije, a samo u Beograd je došlo oko 30.000.

Vesić je dodao i da je "Beograd tada postao i ruski grad", jer je po popisu stanovništva iz 1931. godine svaki šesti stanovnik Beograda bio Rus.

Na tribini su govorili i savetnik predsednika Srbije Dragutin Matanović i autor nekoliko tekstova u knjizi Oleg Bondarenko. 

"Zapisi Balkanista" obuhvataju najbolje materijale objavljene na istoimenom portalu za tri godine njegovog rada - analitičke članke, putopise, intervjue sa poznatim balkanskim političarima i pregaocima kulture, istorijske tekstove.

Iz ove knjige, koju je izdao Službeni glasnik, čitalac će saznati kako je pisana istorija nepriznate republike Kosovo, ko promoviše rusku "meku moć" na Balkanu, kako je pravoslavno stanovništvo Crne Gore prošle godine odbranilo svoje crkve i manastire...

Posebna pažnja posvećena je "ruskim tragovima" na Balkanu - kako je Lav Tolstoj postao simbol slovenskog bratstva, koji su beli emigranti ulepšali Beograd i kako su sovjetski inženjeri obnovili jedini beogradski most na Dunavu.

Zbirka sadrži i savete o tome gde degustirati izvrsna vina u Srbiji, kako planirati jedrenje na Jadranu, u kojim poznatim beogradskim hotelima odsesti.