Starović: Posvećeni smo izgradnji prijateljskih odnosa i saradnje sa istorijskim saveznicima iz vremena Male Antante

09. dec 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović učestvovao je na skupu povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Male Antante i poručio da će Republika Srbija ostati u potpunosti posvećena izgradnji prijateljskih odnosa i saradnje sa našim istorijskim saveznicima iz vremena Male antante.

Starović je u video-obraćanju učesnicima konferencije, u organizaciji Evropske fondacije Titulesku, uz saradnju sa Ambasadama Češke, Slovačke i Srbije u Bukureštu, naveo da je svet danas kompleksniji, da su odnosi među državama složeniji, a da je nivo njihove međuzavisnosti daleko veći nego što je to bio slučaj u vreme nastanka Male Antante.

Starović je rekao da je Sporazum o osnivanju Male Antante, pre svega, bio izraz nastojanja da se, nakon najvećeg ratnog sukoba u dotadašnjoj istoriji čovečanstva, stvori mehanizam koji će predstavljati branu obnavljanju sukoba i garantovati trajni mir u Evropi.

Državni sekretar je podvukao da je, iako su današnje okolnosti različite, nasleđe Male Antante, ipak, i dalje aktuelno kroz vrednosti na kojima je počivala: zalaganje za demokratiju, otpor militarizaciji i istorijskom revizionizmu, poštovanje jednakosti i integriteta svih subjekata na međunarodnom planu i nastojanje da se očuva mir i stabilnosti u Evropi.

Starović je rekao da je Republika Srbija, upravo rukovodeći se ovim principima, bezrezervno opredeljena za jačanje saradnje sa svim zemljama u okruženju, a sa zadovoljstvom je konstatovao da su ti odnosi danas na visokom nivou, ne samo sa državama koje su bile članice ovog saveza, nego i sa onim koje su se tokom Prvog svetskog rata nalazile na suprotnoj strani.

Prema njegovim rečima, evropske integracije predstavljaju strateško opredeljenje Srbije, jer u njima vidimo mehanizam koji ne doprinosi isključivo ekonomskom povezivanju i napretku, već istovremeno predstavlja najbolju garanciju mira i saradnje na našem kontinentu.

Starović je naglasio da čvrsto opredeljenje Srbije za jačanje multilateralizma, poštovanje međunarodnog prava i uloge organizacije Ujedinjenih nacija, predstavljaju zalog očuvanju globalnog poretka koji je nastao posle Drugog svetskog rata i branu tendencijama koje bi mogle da svet povuku u pravcu u kome je krenuo u periodu između dva svetska rata.

U tom kontekstu, rekao je Starović, treba posmatrati i nastojanje Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet, uz puno poštovanje integriteta ostalih država.