Старовић: Посвећени смо изградњи пријатељских односа и сарадње са историјским савезницима из времена Мале Антанте

09. дец 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић учествовао је на скупу поводом обележавања 100 година од оснивања Мале Антанте и поручио да ће Република Србија остати у потпуности посвећена изградњи пријатељских односа и сарадње са нашим историјским савезницима из времена Мале антанте.

Старовић је у видео-обраћању учесницима конференције, у организацији Европске фондације Титулеску, уз сарадњу са Амбасадама Чешке, Словачке и Србије у Букурешту, навео да је свет данас комплекснији, да су односи међу државама сложенији, а да је ниво њихове међузависности далеко већи него што је то био случај у време настанка Мале Антанте.

Старовић је рекао да је Споразум о оснивању Мале Антанте, пре свега, био израз настојања да се, након највећег ратног сукоба у дотадашњој историји човечанства, створи механизам који ће представљати брану обнављању сукоба и гарантовати трајни мир у Европи.

Државни секретар је подвукао да је, иако су данашње околности различите, наслеђе Мале Антанте, ипак, и даље актуелно кроз вредности на којима је почивала: залагање за демократију, отпор милитаризацији и историјском ревизионизму, поштовање једнакости и интегритета свих субјеката на међународном плану и настојање да се очува мир и стабилности у Европи.

Старовић је рекао да је Република Србија, управо руководећи се овим принципима, безрезервно опредељена за јачање сарадње са свим земљама у окружењу, а са задовољством је констатовао да су ти односи данас на високом нивоу, не само са државама које су биле чланице овог савеза, него и са оним које су се током Првог светског рата налазиле на супротној страни.

Према његовим речима, европске интеграције представљају стратешко опредељење Србије, јер у њима видимо механизам који не доприноси искључиво економском повезивању и напретку, већ истовремено представља најбољу гаранцију мира и сарадње на нашем континенту.

Старовић је нагласио да чврсто опредељење Србије за јачање мултилатерализма, поштовање међународног права и улоге организације Уједињених нација, представљају залог очувању глобалног поретка који је настао после Другог светског рата и брану тенденцијама које би могле да свет повуку у правцу у коме је кренуо у периоду између два светска рата.

У том контексту, рекао је Старовић, треба посматрати и настојање Србије да очува свој територијални интегритет, уз пуно поштовање интегритета осталих држава.