Starović razgovarao sa direktorom Međunarodnog vojnog štaba NATO

24. maj 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović sastao se danas sa general-potpukovnikom Hans Verner Virmanom, generalnim direktorom Međunarodnog vojnog štaba NATO.

Tokom sastanka dvojica sagovornika razmenili su mišljenja o aktuelnom stanju i perspektivama daljeg razvoja partnerske saradnje Srbije i NATO, bezbednosnoj situaciji na KiM i aktivnostima NATO vođene misije KFOR, kao i aktuelnim pitanjima regionalne, evropske i globalne bezbednosti.

Starović je izrazio zadovoljstvo zbog redovnog održavanja dijaloga predstavnika Srbije sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura NATO, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju, posebno kada se radi o najvažnijim pitanjima od interesa za Srbiju, ali i za stabilnost u regionu.

Posebno je ukazano da Srbija podržava i visoko ceni angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u striktnom, potpunom i nepristrasnom sprovođenju mandata koji utvrđen i dodeljen KFOR-u na osnovu Rezolucije SB UN 1244, a koji podrazumeva obezbeđivanje stabilnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve.

Obostrano je konstatovano da Srbija i NATO dele opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu.