Starović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom promeniće investicionu ličnu kartu Srbije

07. feb 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom velika prilika za Srbiju, za našu privredu, privrednike i građane, a da će proces njegovog usaglašavanja i pregovaranja imati dodatni snažan impuls koji dolazi iz samog državnog vrha, od dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Starović je, gostujući na televiziji “Prva”, rekao da su sporazumi o slobodnoj trgovini kompleksni i da se često pregovaraju godinama, ali i naveo da je siguran da će u narednim mesecima, tokom ove godine, doći do zaključenja tog veoma važnog sporazuma sa Kinom.

Predočio je prednosti koje donosi taj sporazum, navodeći mogućnost da se nastupi na jednom tržištu velikih brojeva kao što je kinesko tržište sa više od 1,4 milijardi ljudi, a da će time mnogo dobiti naša prehrambena i drvno-prerađivačka industrija. 

„Mi stičemo mogućnost da još dodatno uvećamo plasman naših proizvoda. Do pre desetak godina izvozili smo u Kinu godišnje robe u vrednosti od svega sedam miliona dolara, sada je to preko milijardu. To je uvećanje 150 puta, odnosno 15.000 procenata, ali potencijali su još značajno veći od toga. Sporazum o slobodnoj trgovini bi zaista doprineo povećanju našeg izvoza, ali bi i značajno promenio investicionu ličnu kartu Srbije”, naglasio je Starović. 

Prema njegovim rečima, trenutno u Kinu izvozimo oko million flaša vina,a, a od prvog dana kada se sporazum bude zaključio, možemo u najmanju ruku da upetostručimo izvoz kvalitetnih vina, ali i  drugih proizvoda. 

Kada je reč o kineskim investicijama u Srbiji i projektima u oblasti infarstrukture, Starović je napomenuo da se približavamo sumi od 10 milijadi dolara. 

„Za državu sa manje od sedam miliona ljudi to je i najveća prilika koju nismo propustili i koju smo prigrlili”, rekao je Starović povodom sporazuma, i dodao da će se on odnositi na liberalizaciju trgovinskog režima i potpuno ili delimično ukidanje carina na različite vrste robe.

Starović je rekao da nema potrebe da strahovanje da će kineska roba preplaviti Srbiju i ugroziti domaće privrednike. 

Državni sekretar je rekao da neće svi na Zapadu blagonaklono gledati na to što pregovaramo, ali i naglasio da smo uspevali i uspevaćemo uspešno da se odbranimo od tih napada. 
 
„Argumenti su našoj strani, države Zapada imaju po stotinu puta veći obim trgovinske razmene sa Kinom od nas. S druge strane, potrebna nam je ekonomska konvergencija da negde sustignemo naše evropsko okruženje, a decenijama smo bili u zaostatku. Nije pravično osuđivati nas zbog toga što koristimo prilike koje se pred nama nalaze”, rekao je Starović. 

Prema njegovim rečima, svesni smo toga da se nalazimo na putu ka članstvu u EU i da će u momentu kada steknemo pravo na punopravno članstvo biti van snage svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje smo u međuvremenu zaključili. 

„Zašto bismo mi u međuvremenu, dok su ta vrata punopravnom članstvu tek odškirnuta, a ne u potpunosti otvorena, propuštali prilike koje su pred nama. Saradnja sa Kinom je najveća prilika koju mi trenutno imamo”, naveo je Starović. 

Odgovarajući na pitanje o dešavanjima u Crnoj Gori, Starović je naglasio da ne želimo da se mešamo u dinamiku političkih procesa u nama susednoj prijateljskoj Crnoj Gori, i naveo da bi bilo veoma korisno, sa aspekta političke stabilnosti Crne Gore i šireg regiona, da se poštuje demokratska volja građana i da ta demokratska volja preko parlamenta bude na pravi način preslikana na vladu i druge institucije izvršne vlasti. 

„Za nas je jako bitno da u ovim političkim procesima koji se odvijaju u Crnoj Gori budu na pravi način zastićeni interesi srpskog naroda. Želim da verujem da će nova vlada koja će biti uskoro izabrana, bez obzira na to ko će je činiti i uz čije glasove u parlamentu Crne Gore će biti izglasana, učiniti nekoliko stvari koje će se povoljno odraziti na interese srpskog naroda u Crnoj Gori i na bilateralne odnose Crne Gore i Srbije“, kazao je Starović. 

Kako je objasnio, pod time, pre svega, misli na potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, na organizovanje slobodnog popisnog izjašnjava, kako bi naši sunarodnici, pripadnici srpskog naroda, dobili priliku da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti i o maternjem jeziku, ali i na pristupanje Crne Gore incijativi „Otvoreni Balkan“, te ukidanje  odluke o proterivanju našeg ambasadora Vladimira Božovića.

“Ukoliko makar neke od tih stvari nova vlada zaista bude učinila, mislim da će to biti jedna veoma dobra stvar”, zaključio je Starović.